Myytit ja faktaa – Usein kysyttyjä kysymyksiä piilolinsseistä

Voinko uida piilolinssien kanssa? Käydä suihkussa?

Et. Puhtainkin uima-allas sisältää bakteereja, ja sama koskee kylpytynnyreitä, järviä, jokia ja meriä. Hanavesikin voi sisältää mikrobeja. Bakteerit ja piilolinssit ovat huono yhdistelmä, joka voi aiheuttaa tulehduksia, ärsytystä tai jopa haavoja.

Voinko puhdistaa linssit vedellä?

Et. Samat riskit pätevät kuin yllä, kun käytät linssien puhdistamiseen muuta kuin linssinestettä.

Voivatko piilolinssit hävitä silmän taakse?

Ei, se on täysin mahdotonta silmän rakenteen vuoksi. Joskus voi olla vaikeaa löytää piilolinssiä, jos se on noussut yläluomen alle. Se irtoaa kyllä räpyttelemällä ja hieromalla kärsivällisesti valaistun peilin ääressä.

Mitä teen, jos piilolinssi putoaa?

Puhdista ja desinfioi piilolinssi huolella uudella linssinesteellä, jos on pudonnut maahan tai vaatteille. Seiso aina pesualtaan tai pöydän lähellä kun otat linssejä pois. Näin sinun on helpompi löytää pudonnut linssi. Muista sulkea pesualtaan tulppa. Voit helpottaa linssin löytymistä asettamalla pesualtaaseen tumman liinan tai pyyhkeen ennen kuin aloitat.

Mistä tiedän onko piilolinssi väärin päin?

Aseta linssi etusormen päähän. Katso sitä. Onko se ylöspäin kovera, maljamainen? Sitten se on oikein päin! Jos linssin reunat osoittavat ulospäin, linssi on väärin päin.

Mitä teen, jos piilolinssit aiheuttavat sen, että silmät polttelevat tai ovat kipeät?

Se voi olla merkki siitä, että jotain on vialla, mutta se voi myös johtua siitä, että linssin alle on tarttunut jotain. Ota linssi pois, puhdista ja desinfioi hyvin. Jos tunnet edelleen epämukavuutta kun olet asettanut linssin silmään, ota se uudelleen pois ja tarkasta se huolella. Linssissä voi olla naarmu tai siihen on tarttunut jotain vaikka puhdistit sen. Hävitä siinä tapauksessa linssi ja kokeile uudella linssillä. Jos epämukavuus tästä huolimatta jatkuu tai jos sinulla ei ole piilolinssejä, lopeta linssien käyttö ja ota yhteyttä optikkoosi.

Voinko käyttää piilolinssejä, jos minulla on moniteholinssit?

Kyllä. On olemassa ns. monitehopiilolinssejä. Ne auttavat ihmisiä, jotka tarvitsevat näönkorjausta sekä lähelle että kauas.

Miten kauan voin käyttää linssejä yhtäjaksoisesti?

Noudata aina optikkosi antamia käyttöaikasuosituksia. Älä käytä piilolinssejä ohjeita kauemmin. Se vaarantaa silmien terveyden ja heikentää piilolinssien suorituskykyä.

Voinko edelleen käyttää meikkiä, kun käytän piilolinssejä?

Kyllä. Ole vain varovainen: sekä silloin kun asetat linssit silmiin että silloin, kun meikkaat. Aseta linssit ensin, jotta et siirrä öljyä tai meikinjäämiä linsseihin sormilla. Aloita aina pesemällä kädet.

Vahingoittavatko piilolinssit silmiäni?

Miljoonat ihmiset käyttävät joka päivä piilolinssejä ilman ongelmia. Kunhan hoidat ja käsittelet niitä oikein, voit käyttää niitä ilman suurempia ongelmia. Piilolinssit ovat lääketeknisiä tuotteita, joita saavat määrätä ja myydä vain valtuutetut optikot. Älä koskaan käytä piilolinssejä ennen kuin olet keskustellut optikkosi kanssa ja saanut reseptin.

Voinko nukkua piilolinssien kanssa?

Kaikkia piilolinssejä ei ole hyväksytty pidennettyyn käyttöön tai jatkuvaan käyttöön. Optikkosi kertoo sinulle linssien käyttöajan.

Voinko käyttää silmätippoja?

Ainoastaan kostuttavia silmätippoja. Älä käytä muita punoitusta vähentäviä reseptivapaita tippoja samalla kun käytät piilolinssejä. Hae tippoja, jotka on tarkoitettu erityisesti piilolinssien käyttäjille tai kysy suositusta optikoltasi.

Mitä linssinestettä minun tulisi käyttää?

Hae all-in-one tyyppistä linssinestettä, jossa on teksti ”multipurpose”. Tämän tyyppinen linssi sekä puhdistaa että desinfioi linssisi.