Olet ehkä kuullut, että tooriset piilolinssit ovat astigmaatikoille tarkoitetut piilolinssit. Mitä ne ovat ja miksi ne auttavat? Käymme läpi piilolinssien asettamisen ja toiminnan ja mitä sinun on otettava huomioon.

Mitä ovat tooriset piilolinssit?

Toorinen linssi on piilolinssi, joka on muotoiltu erityisellä tavalla. Vakiolinsseissä on sfäärinen pinta: kuvittele, että pallosta leikataan osa.

Toorus on sitä vastoin geometrinen muoto, joka muistuttaa donitsia. Toorinen linssi on leikkaus sen sivusta.

Toorisen piilolinssin muoto tarjoaa erilaisia refraktoivia tai tarkentavia voimakkuuksia pysty- ja vaaka-asennoissa. Refraktiivinen voimakkuus suurenee tai pienenee asteittain, kun silmä katsoo linssin eri osien läpi.

Piilolinssit astigmaatikoille

Tooriset piilolinssit korjaavat astigmatian, joka johtuu sarveiskalvon tai mykiön erilaisista kaarevuuksista (kutsutaan tavallisesti korneaaliseksi tai lentikulaariseksi astigmatiaksi).

Näissä tapauksissa sarveiskalvo tai mykiö on kaartunut niin, että silmäsi refraktio on erilainen pysty- ja vaakatasossa. Tämä aiheuttaa näön sumeutumisen ja vaikeuksia nähdä pieniä yksityiskohtia. Joskus tuntuu siltä, että pystylinjat kallistuvat.

Toorisen piilolinssin kyky tarjota erilaisia refraktoivia vahvuuksia pysty- ja vaakasuunnissa korjaa tämän erityisen astigmatian aiheuttavan ominaisuuden.

Tooristen piilolinssien valinta

Muiden linssien tavoin optikon on määrättävä tooriset linssit, koska hän voi valita silmillesi sopivat linssit ja sovittaa ne silmiisi. Keskustele optikkosi kanssa, jos uskot, että tarvitset piilolinssit astigmatian tai muiden näköongelmien korjaamiseen.

Tässä muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Sovitus on erityisen tärkeää tooristen piilolinssien yhteydessä
  • Koska toorisilla piilolinsseillä on tietty asento, on tärkeää, että ne ovat oikein silmässä. Valmistajat lisäävät toorisiin piilolinsseihin ominaisuuksia, jotka auttavat niitä pysymään oikeassa asennossa mm.:
  • Ohuet-paksut alueet
  • Katkaisu, jossa linssin alareunasta leikataan pieni pala
  • Prisma, jossa linssi on hieman paksumpi tai ohuempi

Tämä tarkoittaa, että piilolinssien sovitus on tavallistakin tärkeämpää. Toorisissa piilolinsseissä on maapallon päiväntasaajan tavoin keskiakseli, joka pitää näkölinjasi vapaana. Jos linssit eivät sovi vaan liukuvat ympäriinsä, näöntarkkuutesi kärsii.

Erityyppiset tooriset piilolinssit

Tooriset piilolinssit korjaavat myös muita näköongelmia ja niitä on saatavana kaikkiin käyttötarkoituksiin. Saatavana on toorisia kertakäyttöpiilolinssejä tai muita toorisia piilolinssejä - jopa värjättyjä toorisia piilolinssejä.

Toorisia piilolinssejä on saatavana sekä pehmeinä ja stabiileina (RGP) että kovina piilolinsseinä. RGP-linssit pysyvät paremmin paikoillaan mutta vaativat pitemmän sovitusjakson. Ne voivat olla kuivempia ja arempia. Pehmeät tooriset piilolinssit ovat mukavampia ja helpommin käsiteltäviä, mutta vaativat enemmän sovitustyötä.

Voit muiden piilolinssien tavoin keskustella optikkosi kanssa tooristen piilolinssien hankinnasta. Hän auttaa sinua löytämään oikean korjauksen ja sovituksen, joka sopii silmillesi ja elämäntyyliisi.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles