Piilolinssitutkimukset tarjoavat näöntarkastusten tavoin optikollesi mahdollisuuden valvoa silmiesi terveyttä ja näöntarkkuutta. Säännöllisillä tarkastuksilla – noin kerran vuodessa – optikko voi havaita näkömuutokset ennen kuin niistä tulee vakavia.

Piilolinssikäyttäjälle on tärkeää, että linssit on sovitettu oikein näköösi ja silmiisi. Kattavan silmätarkastuksen lisäksi piilolinssitarkastukseen sisältyy myös piilolinssien sovitus. Tarkastus sisältää seuraavat.

Rutiininomainen kattava silmien tarkastus

Tarvitset säännöllisiä silmien tarkastuksia riippumatta siitä, onko sinulla täydellinen näkö, silmälasit tai piilolinssit, jotta silmäsi ja näkösi pysyvät parhaassa mahdollisessa kunnossa. Se sisältää tavallisesti:

  • Näöntarkastus taittovirheen ja linssimääräyksen määrittämiseksi
  • Toimintatestit, jotka määrittävät miten hyvin silmäsi toimivat yhteistyössä
  • Tutkimus rakolampulla, jolla optikkosi saa suuremman kuvan silmäsi rakenteista silmiesi terveyden määrittämiseksi
  • Silmänpainemittaus glaukooman tarkastusta varten
  • Pupillien laajennus, joka antaa optikollesi paremman kuvan silmäpohjistasi

Piilolinssien sovitus

Piilolinssit ovat lääketeknisiä tuotteita. Tämä tarkoittaa, että tarvitset linssireseptin niiden ostamiseksi ja optikkosi on velvollinen varmistamaan, että reseptiä varten tehtyyn näöntarkastukseen sisältyy linssien oikea sovitus.

Piilolinssien sovitukseen sisältyy sekä konsultaatio että mittaus.

Optikko kysyy sinulta elämäntyylistäsi ja toiveistasi. Tietyt piilolinssit voivat sopia paremmin ihmisille, jotka urheilevat ja joilla on aktiivinen elämäntyyli. Toiset sopivat paremmin ihmisille, jotka matkustavat paljon tai haluavat käyttää linssejä ympärivuorokautisesti. Optikko kysyy myös haluatko mieluummin värilliset piilolinssit tai kertakäyttölinssit.

Optikon on lisäksi tehtävä tiettyjä mittauksia. Tavallisin on sarveiskalvon eli silmän etuosan kaarevuuden mittaus. Joissakin tapauksissa mitataan pupillin ja iiriksen koko. Jos sinulla on taipumusta silmien kuivumiseen, optikko tutkii myös kyynelkalvosi varmistaakseen, että sinulle määrätyt piilolinssit pitävät silmäsi riittävän kosteina.

Muista, että optikkosi on valmiina antamaan silmillesi kaikki mitä ne tarvitsevat, jotta silmäsi pysyvät terveinä ja toimivat mahdollisimman hyvin. Kysy optikoltasi neuvoa, jos havaitset muutoksia näössäsi ja silmissäsi tai teet niihin vaikuttavia muutoksia.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles