Silmät kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti optikolla, vaikka näkösi on mielestäsi hyvä.

AOA:n (American Optometric Association) mukaan optikolla tulisi yleensä käydä:

  • Vähintään joka toinen vuosi tai suositusten mukaan 18–60 vuoden välillä
  • Vuosittain tai suositusten mukaan 6-18 vuoden välillä tai 61 ikävuoden jälkeen
  • 6 kuukauden ja 3 ikävuoden kohdalla tai suositusten mukaan

Seuraava kysymys on monien huulilla: "Mitä näöntarkastus maksaa?" Arvasit varmaan, että se riippuu monista tekijöistä – asuinpaikasta, tarkastuksen tyypistä, päivitätkö linssejä vai hankitko uusia ym.

Tarkastellaan seuraavaksi näöntarkastukseen vaikuttavia tekijöitä.

Näöntarkastuksen hinta

Kysy mieluusti hinnoista samalla kun varaat näöntarkastuksen. Huomaat, että hinnat vaihtelevat riippuen tarkastuksen laajuudesta ja tutkimuksen tekijän erikoisosaamisesta.

Oftalmologikäynnin (silmäkirurgi) kokonaiskustannukset ovat toista luokkaa kuin halpamyyntiketjun nopean, halvan näöntarkastuksen.

Ole valmis kertomaan seuraavat tiedot kun alat soitella:

  • Mahdollinen vakuutus (ellei sinulla ole sellaista, jatka lukemista) = meillä ei ole Suomessa samaa vakuutusjärjestelmää!
  • Aikaisemmat näöntarkastukset (milloin kävit viimeksi optikolla?)
  • Perhehistoria (käyttivätkö vanhempasi aina silmälaseja?)
  • Ikäsi ja näkösi nykyinen tila

Kun sinulla on soittaessasi vastaus näihin kysymyksiin, optikkoliikkeen henkilökunnan on helpompi antaa sinulle näöntarkastuksen hinta-arvio.

Voinko saada ilmaisen näöntarkastuksen?

Jos täytät tietyt ehdot, voit saada näöntarkastuksen ilmaiseksi tai edullisesti. Jos sinulla on erityinen sairausvakuutus, käy yhtiön verkkosivuilla ja selvitä kattaako se näöntarkastuksen kustannukset.

Asuinmaasi viranomaiset voivat tarjota edullisia silmävakuutuksia ja voit lisäksi saada apua paikallisilta järjestöiltä ja säätiöiltä.

Kuten aikaisemmin mainitsimme, on tärkeää tarkastaa silmät säännöllisesti, vaikka sinulla ei mielestäsi ole mitään näköongelmia.

Asia voi tietenkin olla niin. Siitä kannattaa kuitenkin varmistua. Vain optikko voi havaita tietyt silmäsairaudet varhaisissa vaiheissa ja nämä sairaudet on helpoin hoitaa, kun ne havaitaan ajoissa.

Näöntarkastuksen hinta ei koskaan ole poisheitettyä rahaa. Hinta voi kuitenkin olla odotettua alhaisempi ja yksi käynti voi ehkäistä monia tulevia silmäsairauksia.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles