Piilolinssien historia ja niiden tulevat parannukset ovat jännittävä aihe, koska useimmilla meistä on jonkinlainen näköongelma.

Näönkorjaus on krooninen tarve, jota esiintyy kaikkialla. Yhdysvalloissa noin 168,5 miljoonaa henkilöä käyttää jonkinlaista korjaavaa apuvälinettä kuten silmälaseja tai piilolinssejä. Se on yli puolet Yhdysvaltojen väestöstä!

Yhä useammat käyttävät piilolinssejä näkönsä parantamiseen. Piilolinssikäyttäjien määrä on kasvanut 4 % vuodessa vuoden 1991 jälkeen. Käyttäjien syyt valita linssit silmälasien tilalle vaihtelevat aktiivisesta elämäntyylistä puhtaasti kosmeettisiin syihin.

Mitä piilolinssit tekevät?

Piilolinssit ovat pieniä näön korjaavia linssejä, jotka ovat silmän "pinnalla". Ne on tarkoitettu taittovirheen korjaamisen ja silmien terveyden ylläpitämiseen. Ne kelluvat sarveiskalvon pinnalla olevalla kyynelnestekalvolla.

Nykyaikaiset piilolinssit ovat paljon enemmän kuin pienet silmälasit, jotka asetetaan silmiin. Ne toimivat samalla tavoin kuin tavalliset silmälasit – jotka taittavat ja keskittävät valon niin, että kohteet näkyvät tarkasti. Koska linssit kiinnittyvät kyynelnesteellä silmän pintaan, ne liikkuvat luonnollisesti silmän liikkeiden mukaan. Se on vain yksi piilolinssien eduista silmälasien suhteen.

Piilolinssien tyypit

Kaikki piilolinssit eivät ole samantyyppisiä. Niistä on saatavana erilaisia versioita, jotka on tarkoitettu täyttämään eri tarkoituksia. Nämä versiot voivat vaihdella "mallista" siihen, miten usein vaihdat ne – esim. päivittäin tai kerran kuukaudessa. Ne myös täyttävät erilaisia tarpeita, kuten piilolinssit hajataitteisuuden, likinäköisyyden ym. korjaamiseen.

Piilolinssejä on saatavana eri voimakkuuksilla. Jos käytät piilolinssejä, katso pakkausta tai reseptiä. Numeron edessä näet plus- tai miinusmerkin. Liian syvälle menemättä merkit ilmaisevat linssien muodon. Eri muodot korjaavat eri näköongelmia.

Tooriset linssit, joissa on painoprisma alareunassa, auttavat korjaamaan hajataitteisuuden. Sfääriset linssit, jotka ovat joka suuntaan identtisiä, auttavat korjaamaan likinäköisyyden ja kaukonäköisyyden. Saatavana on myös monovision-, kaksiteho- ja monitehopiilolinssejä.

Tekninen historia – piilolinssit

Piilolinsseillä ja niiden taustalla olevalla idealla on huomattavasti pitempi historia kuin useimmat aavistavat.

Monien muiden nykypäivän mukavuuksien tavoin Leonardo da Vinci esitti ajatuksen piilolinsseistä jo 1508. René Descartes kehitti ideaa pidemmälle vuonna 1636 luonnostellessaan ulkonevan piilolinssin. Myöhemmin – vuonna 1801 – tiedemies Thomas Young käytti ensimmäisenä piilolinssiä, joka kiinnitettiin silmään vahalla!

Kyllä, linssimukavuus on kehittynyt merkittävästi niistä ajoista...

Pehmeät piilolinssit

Vuonna 1971 esiteltiin ensimmäinen pehmeä piilolinssi, joka aloitti uuden aikakauden kaukana aikaisemmista kovista piilolinsseistä.

Kertakäyttöpiilolinssit

Seuraava suuri piilolinssitekniikan läpimurto tapahtui vuonna 1988 ensimmäisten kertakäyttölinssien esittelyn myötä. Kesti vielä kahdeksan vuotta ennen kuin kertakäyttölinssit esiteltiin vuonna 1996.

Silikonihydrogeelilinssit

Nyt meillä on silikonihydrogeelilinssit, jotka tarjoavat paremman mukavuuden ja joita voidaan käyttää edeltäjiään kauemmin.

Värilliset piilolinssit

Toivotko joskus, että silmäsi olisivat sinisemmät? Nyt voit saada sen - vaikka et tarvitse näönkorjausta.

Saatavana on kosmeettisia piilolinssejä, jotka voimistavat tai muuttavat silmiesi väriä. Näihin sisältyvät piilolinssit ilman voimakkuuksia. (Lue lisää kosmeettisista piilolinsseistä.) On olemassa jopa mustia piilolinssejä, joita voit käyttää seuraavan Halloween-asusi kanssa. Koska piilolinssit ovat kuitenkin lääketeknisiä tuotteita, keskustele optikkosi kanssa ennen kuin testaat tämän tyyppisiä pilailulinssejä.

Näöntarpeestasi riippumatta näyttää nyt siltä, että meillä on piilolinssi, joka voi täyttää ne.

Miltä piilolinssien tulevaisuus näyttää? Pidä silmät auki!

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles