Monovision-menetelmällä voidaan korjata ikänäköön liittyviä tarkennusongelmia. Mitä ne ovat ja miten ne toimivat? Esittelemme monovision-menetelmän ja kerromme, miten se korjaa tiettyjä näköongelmia.

Mitä on ikänäkö?

Ikänäkö on silmien luonnolliseen vanhenemiseen liittyvä vaiva. Vanhetessaan silmässä oleva linssi kovettuu ja menettää joustavuutensa eikä pysty enää muuttamaan muotoaan, jotta voimme tarkentaa lähellä ja kaukana oleviin kohteisiin.

Monet havaitsevat ikänäön oireita täytettyään 40, kun he huomaavat pitävänsä sanomalehteä käsivarren etäisyydellä nähdäkseen kunnolla.

Mikä on monovision-menetelmä?

Monovision on yksi niistä monista tavoista, jolla korjataan ikänäköön liittyviä näköongelmia. Eri etäisyyksille tarkentamiseen liittyvien ongelmien poistamiseksi määrätään yksi piilolinssi lähietäisyyksiä varten ja toinen kaukoetäisyyksiä varten.

Muita vaihtoehtoja ikänäön korjaamiseen

Monovision-menetelmän lisäksi optikko voi korjata ikänäön

  • kaksitehosilmälaseilla tai -piilolinsseillä: Tämä on ratkaisu, jossa lukusegmentti lisätään primaariseen linssiin.
  • Monitehosilmälasit: Joissakin silmälaseissa käytetään korjaavia linssejä (nk. progressiivisia lisälinssejä, progressiivisia linssejä tai moniteholinssejä), joissa voimakkuus muuttuu asteittain.
  • Monitehopiilolinssit: Näissä piilolinsseissä on kaksiteho- tai monitehosilmälasien tavoin useita tarkennuspisteitä. Jotkut on muotoiltu kaksitehopiilolinsseiksi, jossa silmä tarkentaa lähelle lukuvoimakkuuden läpi. Toiset on muotoiltu niin, että silmä voidaan jatkuvasti kohdistaa linssin keskipisteen läpi.
  • Lukulasimääräys, jota käytetään vakiopiilolinssien (kauko-) täydennyksenä.

Monovision-linssien valinta

Monovision vaatii sopeutumisajan, mikä on ehdottomasti otettava huomioon, jos aloitat niiden käytön tai vaihdat piilolinssityyppiä. Aivot oppivat mukautumaan tähän ratkaisuun, jossa kumpaakin silmää käytetään eri tarkoituksiin. (Normaalisti dominanttia silmää käytetään normaali- tai kaukonäköön.)

Toinen huomioitava seikka on se, miten monovision-järjestelmä vaikuttaa binokulaariseen näköön (jossa silmäsi toimivat yhdessä erilaisten näkötehtävien hoitamiseksi). Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet monovision-linssien käyttäjät säilyttävät binokulaarisen näkönsä ja ettei heidän näkökykynsä heikkene.

Keskustele optikkosi kanssa siitä, mikä ratkaisu sopii parhaiten yksilöllisiin näköongelmiisi. Jos sinä ja optikkosi valitsette monovisionin, hän voi auttaa sinua varmistamaan, että piilolinssit sopivat silmillesi ja näöllesi.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles