Miljoonat ihmiset käyttävät piilolinssejä maailmanlaajuisesti, vaikka se ei näy, kun katsot heitä. Ellet tiedä mitään piilolinsseistä, esittelemme sinulle nämä huomaamattomat mutta yleiset apuvälineet.

Mikä on piilolinssi?

Piilolinssi on ohut kaareva linssi, joka asetetaan silmän pinnan peittävälle kyynelkalvolle. Linssi itsessään on läpinäkyvä, mutta siihen lisätään yleensä hieman väriä käsittelyn helpottamiseksi. Nykyaikaiset linssit ovat joko kovia tai pehmeitä. Pehmeä linssi on nykyisin yleisin piilolinssityyppi, mutta vielä vähän aikaa sitten markkinoilla oli puhallettuja piilolinssejä.

Piilolinssin lyhyt historia

Piilolinssit voivat vaikuttaa nykyaikaiselta silmänhoitovälineeltä. Niiden historia on kuitenkin pitkä ja jännittävä ja se alkaa Leonardo da Vincistä ja René Descartesista. Vasta 1800-luvun lopussa saksalainen lasinpuhaltaja valmisti läpinäkyvän linssin, joka oli käyttökelpoinen. Samaan aikaan saksalainen oftalmologi keksi ja sovitti ensimmäisen piilolinssin, jota voitiin käyttää useita tunteja päivässä.

Piilolinssien tyypit

Vaikka piilolinssejä käytetään etupäässä näönkorjaukseen, on saatavana myös piilolinssejä, joita käytetään vain kosmeettisiin tai pilailusyihin. Värilliset piilolinssit voivat vahvistaa tai muuttaa silmiesi värin, maskeerauslinsseillä voidaan luoda elokuvissa näkyviä erikoistehosteita. 

Kaikki piilolinssit ovat lääketeknisiä tuotteita ja Yhdysvaltain FDA-viraston hyväksymiä. Sekä hiotut että kosmeettiset piilolinssit vaativat määräyksen. Tämä johtuu siitä, että tavalliset komplikaatiot, kuten infektiot tai tulehdukset, voivat aiheuttaa näön heikkenemisen tai sokeuden. Paras tapa ehkäistä komplikaatiot on:

  • Keskustele optikkosi kanssa, jos harkitset linssien hankkimista
  • Osta piilolinssit laillisista lähteistä
  • Huolehdi linsseistäsi ja pidä ne puhtaina
  • Noudata kaikkia piilolinssien ja linssituotteiden ohjeita
  • Noudata käyttö-ohjelmaa ja vaihtovälejä

Käyttöohjelma ja vaihtovälit

Muista, että jokainen linssipari on valmistettu ja määrätty tiettyyn käyttötarkoitukseen ja vaihdetaan määritetyn ajan jälkeen, jotta näkösi ja silmäsi pysyvät parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Kertakäyttölinssejä käytetään koko päivä ja ne heitetään pois päivän lopussa. Aamulla silmään asetetaan uusi pari. Muilla linsseillä on erilaiset vaihtovälit.

Elämäntyylistäsi ja mieltymyksistäsi riippuen optikkosi voi auttaa sinua löytämään silmiesi terveydelle sopivat piilolinssit ja ratkaisun. Muista aina keskustella optikon kanssa, jos sinulla on silmiisi tai näköösi liittyviä kysymyksiä.

Onko sinulla kysyttävää CooperVisionin piilolinsseistä ja näöstä yleisesti? Tässä löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Ota yhteyttä optikkoosi, jos haluat lisätietoja.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles