Katsooko lapsesi liikaa TV:tä?

Nykyään TV tarkoittaa paljon enemmän kuin pelkkä TV-ohjelma. Saatavana on DVD:itä, striimattuja elokuvia, konsolipelejä ja paljon muuta. Lapset ei altistu pelkästään televisioiden kautta, vaan myös tietokoneiden, älypuhelimien, tablettien ja kannettavien DVD-soittajien kautta... lista on pitkä. Onko näytön tai TV:n edessä vietetystä ajasta haittaa lapselle?

Tässä muutamia seikkoja, joiden avulla voit päättää, mikä on parasta lapsellesi.

Onko TV hyväksi lapselle?

Televisiosta voi tulla viihdyttävää ja joskus opettavaista materiaalia lapsille. Liika on aina liikaa, ja tämä koskee ehdottomasti televisiota. Tässä muutamia vastaväitteitä, joita sinun kannattaa miettiä, kun valvot lapsesi TV-tapoja.

  • Se on paikallaan pysyvä aktiviteetti
  • Kun lapsi istuu tunteja näytön edessä, hän ei osallistu aktiivisiin leikkeihin ja harjoitukseen, joita lapsi tarvitsee kasvaakseen vahvaksi ja terveeksi.
  • Tämä voi olla este sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja mielikuvituksen kehitykselle luovien leikkien kautta.
  • On yhä ilmeisempää, että oppiminen luovien leikkien kautta, erityisesti yhdessä muiden lasten kanssa, on yksi kehityksen kulmakivistä lapsuuden aikana. TV-ohjelmien katsominen, vaikka se on viihdyttävää, on passiivinen askare, joka ei aktivoi lapsesi koko kapasiteettia.
  • Kaikki TV-ohjelmien sisältö ei ole lapsille sopivaa
  • Vanhempien valvonnasta, Internetin suuremmasta lastenohjelmien tarjonnasta ja erityisistä lasten-TV-kanavista huolimatta et voi valvoa ja suodattaa kaikkea.

Mitkä TV-ohjelmat ovat hyväksi lapselle?

Katsele kohtuullisesti ikäryhmälle sopivia ohjelmia lapsesi kanssa. Älä käytä TV:tä tai tietokonetta lastenvahtina useita tunteja yhtäjaksoisesti. Näin näet mitä lapsesi katsoo ja voit keskustella siitä lapsesi kanssa.

Jos sinulla nuorempia lapsia, varmista, että naurat ja osallistut ohjelmaan, vaikka huumori ei ole sinun tasollasi. Se tiivistää sinun ja lapsesi välistä yhteyttä ja tekee perhehetkistä erityisempiä.

Näkö ja lapsi: voiko TV:n katsominen vahingoittaa lapsen silmiä?

Muiden katseluaikojen tavoin yliannostus voi aiheuttaa silmien väsymistä ja muita ongelmia, erityisesti nuorille, kehittyville silmille. Lapsen aivot kehittyvät 20 ikävuoteen saakka.

Muutama muistettava asia:

  • Sekä sinun että lapsesi tulisi lepuuttaa silmiä 15 minuutin ajan kahden katselutunnin välein.
  • Katso pois muutama sekunti muutaman minuutin välein (tämä toimii hyvin, jos katsot televisiota yhdessä lapsen kanssa ja keskustelette ohjelman aikana).
  • Älkää koskaan katsoko televisiota pimeässä.
  • Jos lapsi istuu liian lähellä televisiota, se voi olla merkki siitä, että hän tarvitsee silmälasit. Anna optikon tarkastaa lapsesi näkö säännöllisesti ja keskustele kysymyksistä ja huolista optikkosi kanssa.

Televisiolla on etunsa ja haittapuolensa. Se voi tarjota innostavaa ja opettavaista sisältöä. Se voi olla hyvä tilaisuus perheen yhdessäololle. Liiallinen katseluaika ja TV:n katselu voi kuitenkin pitää lapsesi poissa muista terveellisistä aktiviteeteista, altistaa lapsen sisällölle, jolle hän ei ole vielä valmis tai rasittaa lapsen silmiä.

Muista, että vähäinen TV:n katselu riittää pitkäksi aikaa.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles