On tärkeää, että tarkastutat lapsesi silmät säännöllisesti. Näöllä on kaikesta huolimatta tärkeä rooli siinä, miten lapsi oppii tuntemaan maailman. Miten aikaisin sinun tulisi siis aloittaa?

Lapselle tulisi teettää ensimmäinen kattava näöntarkastus 3 vuoden iässä. Ellei optikko muuta suosittele, näkö tulee tarkastuttaa joka toinen vuosi.

Optikon tekemä näöntarkastus on tärkeä myös silloin, kun lapsi aloittaa koulun ja aloittaa yksinkertaisemmat näöntarkastukset. Näöntarkastukset näöntarkkuuden testausta varten (selvyys ja terävyys), mutta terveissä silmissä on kyse muustakin kuin täydellisestä näöstä (20-20).

Muut näköoireet kuten esimerkiksi värinäkö, kohdistus tai silmien liikkeet, voivat viitata ongelmiin, joita ei testata näöntarkastuksilla.

Tässä muutamia vinkkejä, joilla pidät lapsen silmät terveinä.

Asioita, joita kannattaa tarkkailla lapsen näössä

Seuraa miten lapsi katsoo asioita kotona ja koulussa. Merkkejä siitä, että lapsellasi on tarkastusta edellyttäviä näköongelmia:

  • Istuu liian lähellä liitutaulua ja TV:tä. Lapsi, jolla on vaikeuksia nähdä, yrittää usein kompensoida sitä luonnostaan siirtymällä lähemmäksi tai siirtämällä esineitä lähemmäksi kasvojaan.
  • Lapsi siristelee tai hänessä näkyy muita merkkejä epämukavuudesta. Näköongelmat voivat saada lapsen siristelemään, hankaamaan silmiään, aiheuttaa epätavallista valonarkuutta tai saada hänet kallistelemaan päätään, kun hän katsoo esineitä.
  • Lapsella on koordinaatio-ongelmia. Silmä-käsi- tai silmä-vartalokoordinaatiovaikeudet fyysisten aktiviteettien, kuten pyöräilyn tai hippaleikin yhteydessä, voivat johtua näköongelmista. 
  • Ilmentää epätavallisen vähän tarkkaavaisuutta tai mielenkiintoa. Puutteellinen tarkkaavaisuus ja keskittymiskyvyn puute viittaavat tarkkaavaisuushäiriöön (ADHD), mutta samat oireet voivat viitata näköongelmiin. Näköongelmat nuoressa iässä voivat vähentää kiinnostusta lähietäisyydeltä tehtäviä aktiviteetteja, kuten lukemista, väritystä tai palapelejä kohtaan.

Ensimmäinen optikkokäynti

Lapsesi ensimmäinen optikko- tai lääkärikäynti voi aiheuttaa huolta. Lasta on rauhoiteltava etukäteen oikeiden odotusten luomiseksi. Voit:

  • Lukea kertomuksia optikkokäynneistä.
  • Kuvailla mahdolliset toimenpiteet, kuten esim. kuvien ja E-taulujen katselu.
  • Valmistella lapsi siihen, että hänen silmiinsä voidaan laittaa silmätippoja, mutta vakuuta ettei häneen pistetä neuloja.
  • Selittää ettei optikon kysymyksiin ole vääriä vastauksia.

Hyvät näkötavat alkavat nuorena. Etsi lapsellesi optikko tai pyydä optikoltasi lisää vinkkejä.

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles