Vauvat kokevat maailman eri tavoin kuin aikuiset ja kaikki alkaa heidän näöstään. Tarkastellaan seuraavaksi lapsen näköä, miten se kehittyy ja miten voit vanhempana auttaa häntä saamaan vahvat terveet silmät.

Näkö syntyessä: Täysin uusi maailma

Onneksi olkoon! Pieni kullannuppusi on juuri syntynyt. Syntymä oli lapselle luultavasti yhtä järkyttävä kokemus kuin sinulle ja voi kestää hetken ennen kuin hän avaa silmänsä. Muiden syntymän yhteydessä tehtävien rutiinitarkastuksen yhteydessä lääkäri ja hoitaja tarkastavat silmät mahdollisten synnynnäisten silmäongelmien havaitsemiseksi. Tavallisesti niihin levitetään tulehduksia ehkäisevää voidetta.

Vastasyntyneen lapsen näkö poikkeaa erittäin paljon aikuisen tai jopa vauvan näöstä. Vastasyntynyt lapsi ei vielä näe värejä – vain harmaan eri sävyjä. Lapsen näkö on myös sumea, näöntarkkuus on noin 20/400, eikä lapsi pysty tarkentamaan 20–30 senttiä kauempana olevaan kohteeseen. Vastasyntyneet eivät myöskään ole erityisen valonarkoja. Lapsi havaitsee vasta melkein 50-kertaisen määrän valoa aikuiseen nähden.

Syntymän jälkeen vastasyntyneen silmien koko on vain kolme neljäsosaa aikuisen silmästä. Ensimmäisten viikkojen aikana silmän rakenteet ja reseptorit sekä silmien ja aivojen hermot alkavat kehittyä. Se jatkuu seuraavien kahden vuoden ajan. Tarkastelemme seuraavaksi, mitä tämän näöntarkastuksen aikana tapahtuu.

Mitä voit tehdä?

Anna lapsellesi hyvä alku seuraavasti:

 • Huolehdi oikeasta äitiyshuollosta ja ravinnosta raskauden aikana
 • Anna vauvalle esineitä, joiden värit ovat voimakkaat ja kontrastirikkaat
 • Laita huoneeseen yövalo, jotta vauva näkee ympäristönsä, kun makaa hereillä vuoteessaan
 • Älä tee suuria muutoksia ulkonäköösi

Lapsen näön kehitys: Ensimmäinen vuosi

Muutaman viikon kuluttua lapsi näkee useimmat värit, mutta värinäkö kehittyy edelleen seuraavien kuukausien aikana. Näiden ensimmäisten kuukausien aikana näöntarkkuus paranee ja valoherkkyys lisääntyy hitaasti.

Tänä aikana lapsen silmät alkavat tehdä yhteistyötä. Tämän koordinaation kehittyessä on normaalia että lapsen silmät katsovat eri suuntiin. Älä huolestu, ellet havaitse jatkuvaa karsastusta. Lapsen silmien koordinaatio tarkoittaa myös, että syvyysnäkö kehittyy, ja että käsien, silmien ja vartalon koordinaatio kehittyy.

Kuuden kuukauden iässä lapsen värinäkö ja näöntarkkuus alkaa olla täysin kehittynyt. Tämä tarkoittaa, että on lapsen ensimmäisen näöntarkastuksen aika. Lapsen ei tarvitse tietenkään lukea kirjaimia ja E-taulua tavallasi. Lapsen optikko voi kuitenkin suorittaa ei-verbaalisia testejä mahdollisen likinäköisyyden, kaukonäköisyyden, astigmatian ja muiden ongelmien havaitsemiseksi.

Kahden vuoden iässä pieni ilonaiheesi on hienosäätämässä näkökykyään kuten silmien liike, parantunut syvyysnäkö ja silmä-käsikoordinaatio. Lasten näkö kehittyy kouluikään asti, kun he parantavat näkökäsitystään, jotta he tunnistavat muodot, värit, kirjaimet ja numerot, joita he tarvitsevat lukemiseen.

Mitä voit tehdä:

Auta lastasi kehittämään näkövalmiuksiaan seuraavasti:

 • Anna lapselle paljon voimakkaan värisiä ja erilaisia visuaalisia virikkeitä
 • Liikuta lapsen käsiä ja jalkoja samaan aikaan bilateraalisen ja binokulaarisen kehityksen kannustamiseksi
 • Puhu lapsen kanssa kun kävelet huoneessa.
 • Laita yövalo lapsen huoneeseen
 • Anna lapselle leluja, joiden perään lapsi voi kurottaa ja liikkua kannustaaksesi häntä tutkimaan eri muotoja ja värejä
 • Leiki vauvan kanssa kurkistusleikkejä ja vastaavia
 • Anna lapselle helposti purettavia ja koottavia leluja, joita lapsi voi pidellä ja joilla hän voi leikkiä

Merkkejä näköongelmista

Mitä sinun tulee tarkkailla, kun on kyse lapsen näöstä? Tavallisia merkkejä ja oireita lapsen näköongelmista ovat mm.:

 • Jatkuva karsastus yhdessä tai molemmissa silmissä
 • Vuotavat silmät (syynä voivat olla tukkeentuneet kyynelkanavat)
 • Punoittavat ja haavaiset silmäluomet (usein merkki silmätulehduksesta)
 • Erittäin suuri valoherkkyys, erityisesti vauvoilla (voi viitata korkeaan silmänpaineeseen)
 • Valkoiset pupillit (voi viitata syöpään, verkkokalvo-ongelmiin, kaihiin tai muihin ongelmiin)
 • Vaikeuksia seurata esineitä ja ihmisiä silmillä
 • Haluttomuus katsoa kuvakirjoja tai lukea vanhemmilla lapsilla
 • Istuu yhä lähempänä liitutaulua ja TV:tä

Optikkosi on valmis auttamaan sinua seuraamaan ja ylläpitämään hyvää silmäterveyttä ja näköä. Tämä on erittäin tärkeää lapsuudessa voimakkaiden muutosten ja kasvujaksojen aikana silmien kehittyessä. Lapsesi tulisi käydä säännöllisissä näöntarkastuksissa kuuden kuukauden iästä lähtien, mutta keskustele asioista aina optikkosi kanssa. Hän voi auttaa sinua ottamaan selvittämään mitä tapahtuu ja antaa sinulle tietoa, jotta voit tehdä parhaat mahdolliset päätökset lapsesi näön kannalta.

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles