Teknisen edistyksen ansiosta piilolinssien materiaaleihin ja rakenteeseen tehdään parannuksia, jotka tarjoavat käyttäjille suurempaa joustavuutta ja enemmän vaihtoehtoja. Sinulla on entistä paremmat mahdollisuudet valita elämäntyyliisi sopivat piilolinssit. Tämä käsittää kuukausilinssit, joita voit pitää jopa nukkuessasi.

Haluatko tietää sopivatko kuukausipiilolinssit sinulle? Seuraavaksi tarkastelemme lähemmin kuukausilinssejä ja mitä sinun kannattaa ottaa huomioon nähdäksesi, ovatko ne oikea vaihtoehto sinulle.

Mikä on kuukausilinssi?

Kuukausilinssit ovat tavallisia piilolinssejä, joita voidaan käyttää jatkuvasti jopa 29 yötä ja 30 päivää. Tällaisia ovat esim. silikonihydrogeelilinssit, jotka läpäisevät enemmän happea.

Kuukausilinssin pääkriteeri on hapenläpäisykyky. Nukkuessasi sarveiskalvo saa tarvitsemansa hapen vain silmäluomen verisuonten kautta.

Käytänkö kuukausilinssejä?

Uudet linssimateriaalit, erityisesti silikonihydrogeeli, läpäisevät enemmän happea, mutta kaikki linssit estävät osan virtauksesta. Tässä muutamia seikkoja, joiden avulla voit päättää tarjoavatko kuukausilinssit sinulle merkittäviä etuja.

Kuukausilinssien edut

Kuukausilinsseistä voi olla hyötyä:

 • Käyttäjille, joilla on erittäin aktiivinen elämäntyyli.
 • Sotilaille ja ulkoilmaihmisille, joilla ei ole aina mahdollisuutta puhdistaa tai käsitellä linssejä oikealla tavalla. Heille voi olla hyötyä kuukausilinsseistä, joita voi pitää silmissä pitempiä jaksoja. Sama koskee hoitohenkilökuntaa ja vuorotyöläisiä.
 • Käyttäjille, joilla on binokulaarisia näköpoikkeamia.
 • Tietyt binokulaariseen näköön liittyvät ongelmat, mm. heikkonäköisyys, on helpompi korjata jatkuvalla näönkorjauksella.
 • Käyttäjille, joilla on erittäin heikko näkö.
 • Osa käyttäjistä, joilla on suuri taittovika (likinäköisyys, kaukonäköisyys tai hajataitteisuus) saavat paljon apua siitä, että näkevät tarkasti koko ajan, erityisesti jos he heräävät yöllä.

Riskit ja muuta harkittavaa

Kuukausilinssien suurin riski on infektioriski, joka voi aiheuttaa sokeutumisen. Muita riskejä ovat sarveiskalvon suonittuminen (jossa silmän verisuonet kasvavat värikalvon suuntaan yrittäessään täyttää hapenpuutetta), tulehdukset ja ärsytys.

Näitä riskejä voidaan pienentää seuraavasti:

 • Kun se on mahdollista, ota myös kuukausilinssit pois silmistä kun käyt nukkumaan.
 • Ota piilolinssit silmistä ennen uintia tai puhdista ne uinnin jälkeen.
 • Vältä linssien käsittelyä, ellet ole pessyt käsiäsi.
 • Vältä savua ja muita ilman epäpuhtauksia.
 • Älä käytä piilolinssejä niiden vanhenemispäivämäärän jälkeen.
 • Noudata kaikkia optikon ja valmistajan antamia ohjeita.

Mitkä ovat minulle parhaat piilolinssit pidennettyyn käyttöön?

Piilolinssien käyttöaika riippuu kahdesta seikasta: linssityypistä ja optikkosi arviosta siitä, miten hyvin silmäsi sietävät linssien jatkuvaa käyttöä.

On erittäin tärkeää miettiä kuukausilinssien etuja ja haittoja yhdessä optikkosi kanssa, joka myös valvoo sinua sovitusjakson ajan nähdäkseen, että linssit sopivat sinulle.

Ota piilolinssit silmistä, jos silmäsi ovat punaiset tai ärtyneet tai jos et näe hyvin. Keskustele optikkosi kanssa mahdollisista muutoksista tai ongelmista, erityisesti kun aloitat uusien piilolinssien käytön.

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

Categories: Piilolinssi tyypit
More Articles