Kaksitehopiilolinssit on kehitetty korjaamaan eri voimakkuuksilla tarkennusongelmia, jotka liitetään ikänäköön.

Ikänäkö on näköongelma, joka koskee kaikkia 40–45 vuoden iässä. Siinä iässä silmät menettävät kykynsä tarkentaa lähellä olevaan pieneen tekstiin, kuten sanomalehtiin, ruokalistoihin ja kirjoihin.

Kaksitehoiset näönkorjausvälineet voivat auttaa sinua lukemaan. Huomaa kuitenkin, että se ei välttämättä tarkoita kaksitehosilmälaseja. Lue tästä lisää kaksitehopiilolinsseistä ja mitä sinun on huomioitava, jos harkitset kaksitehopiilolinssien hankkimista.

Mikä on kaksitehopiilolinssi?

Kaksitehopiilolinssit ovat piilolinssejä, joissa on kaksi eri voimakkuutta samassa linssissä. Toinen voimakkuus on lukemista varten ja toinen normaalia näkemistä varten. Eri voimakkuudet auttavat ikänäöstä kärsiviä ihmisiä, kun silmän ikääntymiseen liittyvät muutokset vaikeuttavat tarkennusta lähellä oleviin kohteisiin.

Mitä eroa on moniteho- ja kaksiteholinsseillä?

Kaksitehopiilolinsseissä on selkeä raja lähi- ja kaukovoimakkuuksien välillä. Vaihdat alueita samalla tavoin kuin kaksitehosilmälasien kanssa. Monitehopiilolinsseissä siirtymä lähi- ja kaukonäkövoimakkuuksien välillä on rajaton.

Kaksitehopiilolinssien tyypit

Kaksitehopiilolinssejä on kahta tyyppiä. Toinen muistuttaa kaksitehosilmälaseja, ja siinä on erillinen osa kullekin voimakkuudelle. Tämän tyyppisiä linssejä kutsutaan segmentoiduiksi tai joskus vaihtuviksi. Lähivoimakkuus on usein linssin alaosassa ja linssin muussa osassa on normaali kaukovoimakkuus.

Muut kaksitehopiilolinssit ovat konsentrisia. Kaukovoimakkuus on linssin keskellä ja lähivoimakkuus on sen ympärillä. Tätä linssityyppiä kutsutaan konsentriseksi tai simultaaniseksi piilolinssiksi.

Kaksitehopiilolinssejä on saatavana sekä pehmeinä ja stabiileina (RGP) että kovina piilolinsseinä.

Kaksitehopiilolinssien valinta

Tässä muutamia seikkoja, joiden avulla voit päättää sopivatko kaksitehopiilolinssit sinulle.

Kaksitehopiilolinssien edut

 • Kaksitehopiilolinssien ansiosta:
 • et tarvitse enää lukusilmälaseja.
 • saat hyvän näöntarkkuuden lähelle ja kauas.
 • Ne muistuttavat kaksitehosilmälaseja, vaativat joskus vähemmän sovitusta.

Kaksitehopiilolinssien haittapuolet

 • Kaksitehopiilolinssit voivat joskus olla hankalia koska:
 • sinun on opittava vaihtamaan voimakkuuksia.
 • ne voivat joskus vaikuttaa syvyysnäköön.
 • ne voivat aiheuttaa silmien väsymistä, erityisesti kun segmentoituja kaksitehopiilolinssejä (joissa lukuvoimakkuus on linssin alaosassa) käytetään päätetyöskentelyssä.

Vaihtoehto kaksitehopiilolinsseille

On olemassa monia hyviä vaihtoehtoja, jos kaksitehopiilolinssit eivät houkuttele, tai jos kokeilet niitä ja olet optikkosi kanssa määrittänyt, että kaksitehopiilolinssit eivät ole sopivin vaihtoehto.

Vaihtoehdot ilman kirurgisia toimenpiteitä ovat:

 • tavalliset kaukonäköpiilolinssit yhdistettynä lukulaseihin
 • Monovision-linssit
 • Monitehopiilolinssit

Muista, että piilolinssien hankkiminen tai vaihtaminen on päätös, joka sinun on tehtävä optikkosi kanssa. Oikea määräys ja sovitus ovat ratkaisevia silmien terveyden, mukavuuden ja suorituskyvyn kannalta.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles