Huonosti näkevät tarttuvat kaikkiin mahdollisuuksiin. Näköä ei voi korjata ilman linssejä tai leikkauksia. On kuitenkin olemassa tiettyjä perusasioita, joilla voit itse parantaa näöntarkkuuttasi ja silmiesi terveyttä.

Näön parantaminen luonnonmenetelmin

Paras tapa parantaa näkö luonnonmenetelmillä on antaa silmillesi kaikki, mitä ne tarvitsevat pysyäkseen terveinä. Riittävä ravinnon ja vitamiinien saanti pitää silmäsi – ja kehosi – huippukunnossa.

Vitamiinit ja antioksidantit

Näiden vitamiinien ja antioksidanttien on todistettu parantavan näköä:

  • A-vitamiini (vajaus tyhjentää rodopsiini-pigmentin varastoja; pigmentti on tärkeää hämärä- ja pimeänäön kannalta)
  • Luteiini

Näin luteiini auttaa silmiäsi

Luteiinia on suurina pitoisuuksina verkkokalvon kerroksessa, jonka pigmenttipitoiset solut suojaavat silmää voimakkaalta valolta. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä luteiinin saanti auttaa tätä prosessia ja parantaa näin näköä luonnollisesti.

Onneksi luteiinia esiintyy luonnostaan hedelmissä ja vihanneksissa kuten pinaatissa, lehtikaalissa ja mangoldissa

Ruokaa silmille

Monia näköä luonnollisesti parantavia vitamiineja ja antioksidantteja on tavallisessa ruuassa:

  • porkkana, lehtikaali, pinaatti ja kaalilajikkeet (A-vitamiini ja luteiini)
  • Maksa (A-vitamiini), ml. turskanmaksaöljy
  • Mangoldi, kurpitsa ja ruusukaali (luteiini)
  • Bataatti ja voi (A-vitamiini)

Voivatko silmäharjoitukset pelastaa näkösi? (vai näytänkö vain hassulta?)

Monien silmäharjoitusten väitetään parantavan näköä luonnollisesti ja parantavan likinäköisyyttä. Bates-menetelmässä silmät peitetään käsillä ja liike- ja visualisointitekniikoita käytetään silmämunan muodon muuttamiseen ja näön parantamiseen. Yan Bao Jian Cao -menetelmässä rasittuneita silmiä ja silmäongelmia lievitetään hieronnalla ja akupainannalla.

Näiden harjoitusten ei ole todistettu omaavan muita kuin anekdoottisia tai plasebovaikutuksia. Näköterapia on tärkeä optometrian alue, jolla hoidetaan karsastukseen, silmien liikkeeseen ja väsymykseen liittyviä ongelmia. Ei ole mitään todisteita, että näköharjoitukset voivat vaikuttaa näöntarkkuuteen.

Emme voi korjata näköä ilman ammatillista apua eikä näköongelmiin ole nopeita ratkaisuja. Hyvällä ravinnolla ja ruokavaliolla voit auttaa näköä luonnollisesti. Kysy aina ensin optikoltasi.

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles