Haluaisitko uida piilolinssien kanssa? Älä tee sitä.

American Optometric Association ja FDA suosittelee uimisen välttämistä piilolinssejä käytettäessä. Tämä koskee järviä, merta, uima-altaita, kylpytynnyreitä ja jopa suihkuja.

Miksi? Vesi voi sisältää monia näkymättömiä uhkia silmillesi. Nämä mikrobit voivat päästä piilolinssiesi ympärille tai taakse, millä voi olla haitallisia seurauksia.

Yksi näistä uhista on Acanthamoeba-keratiitti. Acanthamoeba-lajikkeet ovat yleisesti esiintyviä mikroskooppisia organismeja, joita esiintyy maassa ja järvissä. Keratiitti tarkoittaa sarveiskalvon tulehdusta.

AOA:n (American Optometric Association) mukaan Acanthamoeba aiheuttaa harvoin infektioita. Jos kuitenkin sairastut Acanthamoeba-keratiittiin, sillä voi olla erittäin vakavia seurauksia ja se voi jopa uhata näköäsi.*

AOA:n luettelemia oireita ovat:

  • Punoittava, kivulias silmätulehdus
  • Sumea näkö ja vierasesineen tunne silmässä, kyynelehtimistä ja valonarkuutta
  • Epätavallisen pitkään punoittavat, ärtyneet silmät – linssien poiston jälkeen

Acanthamoeban tapaiset organismit huuhtoutuvat tavallisesti pois silmästä, jos et käytä linssejä. Infektioriski on kuitenkin olemassa, vaikka et käytä piilolinssejä.

Älä huuhtele tai säilytä linssejä vesijohtovedessä.

Siihen on syynsä, miksi silmiin laitettavat ja silmistä poistettavat linssit tulee puhdistaa ja desinfioida sopivilla tuotteilla optikon ohjeiden mukaan: Ne auttavat poistamaan mikrobit ja pitämään silmäsi terveinä.

Parhaan tuloksen varmistamiseksi käytä aina "hankaa ja huuhtele"-menetelmää linssien puhdistuksessa, vaikka käytät linssinestettä, joka on tarkoitettu puhdistukseen "ilman hankausta".

Kertakäyttölinssit voivat minimoida silmäinfektioriskin. Huomaa kuitenkin, että kertakäyttölinssit eivät täysin eliminoi infektioriskiä. Kertakäyttölinssien käyttö auttaa muulla tavoin, vältät esimerkiksi päivittäiset puhdistusrutiinit ja saat uuden raikkaan parin joka päivä.

Noudata aina optikon käyttö- ja puhdistussuosituksia. Älä yritä säästää rahaa sekoittamalla vanhaa ja uutta linssinestettä.

AOA suosittelee, että vaihdat linssikotelon vähintään joka kolmas kuukausi. Älä säilytä piilolinssikoteloa kylpyhuoneessa, jätä se auki ja anna sen kuivua puhdistuskertojen välillä.

Hyvät hygieniatavat ovat tärkeitä piilolinssejä käytettäessä. 

Kysy optikoltasi hoito-ohjeita.

Optikkosi voi auttaa sinua muutenkin kuin määräämällä uudet linssit.

Älä epäröi kysyä piilolinssien käyttöohjeista, jos et ymmärrä jotain, mitä optikkosi sanoo. Ota heti yhteyttä lääkäriin, jos silmäsi särkevät, riippumatta siitä käytätkö piilolinssejä vai et.

Sinulla on vain kaksi silmää. Pidä niistä huolta.

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

* American Optometric Association

More Articles