Jos olet viime aikoina nähnyt itkevän vauvan – tai uusimman Hollywood-nyyhkyleffan – tiedät hyvin, että tietyt kyyneleet suorastaan valuvat poskia pitkin.

Meillä on myös kyynelkanavia (joita kutsutaan joskus myös nenäkyynelkanaviksi), joista kyyneleet valuvat nenän kautta. Nämä tyhjennyskanavat selittävät, miksi nenä valuu itkiessäsi tai miksi silmät kyynelehtivät allergisen reaktion yhteydessä.

Ongelmia ilmenee, kun nämä kyynelkanavat tukkeutuvat. Tarkastellaan seuraavaksi kyynelkanavan tukkeentumisen syitä, mitä tapahtuu ja miten voit ehkäistä sitä.

Mikä aiheuttaa kyynelkanavien tukkeentumisen?

Kyynelkanavat voivat tukkeentua erilaisista syistä.

 • Synnynnäinen tukos: Joka viidennellä lapsella on syntyessään tukkeutuneet kyynelkanavat. Tämä voi johtua alikehittyneistä tai poikkeavista kanavista, tai johtuvat kasvojen tai kallon kehitysongelmista.
 • Ahtautuneet kyynelkanavat vanhemmilla: Aikuisen vanhetessa kyynelkanavien aukot voivat ahtautua, mikä suurentaa kyynelkanavien tukkeentumisen riskiä.
 • Infektio ja tulehdus: Kyynelkanavien, silmien ja nenän infektiot ja tulehdukset voivat aiheuttaa kyynelkanavien tukkeentumisen. Tukkeentunut kyynelkanava voi itse aiheuttaa infektion ja tulehduksen.
 • Kasvovammat ja traumat: Kaikki kyynelkanaviin tai ympäröivään luustoon vaikuttavat vammat voivat aiheuttaa kyynelkanavien tukkeutumisen.
 • Kasvaimet, kystat ja kivet: Kasvaimet voivat aiheuttaa kyynelkanavien tukkeentumisen.

Kuten näet, vaikka tukkeentuneet kyynelkanavat voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita, ne voivat olla merkki taustalla olevasta ongelmasta. Keskustele aina optikkosi kanssa, jos sinulla on silmäongelmia, jotta saat nopeasti apua ja hoitoa.

Kyynelkanavien tukkeentumisen oireet

Tukkeutuneet kyynelkanavat ja tukkeentumisen aiheuttamat infektiot voivat aiheuttaa monia oireita. Näitä ovat:

 • Vuotavat silmät ja voimakas kyynelehtiminen
 • Toistuvat tulehdukset ja infektiot (infektiot ovat sekä tukkeentuneiden kyynelkanavien syy että seuraus)
 • Liman kehittyminen ja eritys
 • Silmäkulmien särky ja turvotus
 • Sumea näkö
 • Veriset kyyneleet

Optikko voi arvioida ja testata tyhjenevätkö kyynelkanavasi oikein ja auttaa sinua erilaisilla hoitovaihtoehdoilla.

Tukkeutuneiden kyynelkanavien hoito

Paras tukkeentuneiden kyynelkanavien hoitotapa riippuu tukkeentumisen syystä. Optikko suosittelee, että kokeilet ensin vähemmän invasiivisia vaihtoehtoja ja voi auttaa sinua arvioimaan mikä on parasta sinulle ja milloin sinun tulee tutkia muita vaihtoehtoja.

Tässä on muutamia menetelmiä tukkeentuneiden kyynelkanavien hoitoon.

Vauvojen tukkeutuneet kyynelkanavat

Monet tukkeentuneisiin kyynelkanaviin liittyvät ongelmat häviävät itsestään ensimmäisen elinvuoden aikana. Joskus ne vaativat kuitenkin hoitoa. Ensimmäinen tukkeentuneiden kyynelkanavien hoitomenetelmä on dilataatio (varovainen kanavien laajennus), luotaus ja huuhtelu. Ellei tämä toimi, silmälääkäri voi joskus pujottaa kanavaan puhallettavan pallon kanavien laajentamiseksi.

Aikuisten tukkeutuneet kyynelkanavat

Aikuisilla tukkeutuneet kyynelkanavat ovat tavallisesti merkki ahtaumista tai muista ongelmista, jotka eivät korjaudu itsestään. Ensimmäinen hoitovaihe on sama kuin lapsilla, ts. dilataatio, luotaus ja huuhtelu.

Stenttaus ja intubaatio, jossa kanavaan pujotetaan letku, joka pitää sen auki, on kirurginen vaihtoehto potilaille, jotka eivät reagoi oikein vähemmän invasiivisiin hoitoihin.

Kysy aina ensin optikoltasi, jos sinulla on oireita tai huolia. Optikkosi on testattava silmäsi säännöllisesti mahdollisten ongelmien havaitsemiseksi, säännöllisten tarkastusten välillä ilmenevien ongelmien arvioimiseksi ja sopivimman hoitovaihtoehdon löytämiseksi.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles