Kevät!

Kevätsateiden ja kevätkukkien aika. Monille se on myös kausiallergioiden ja polttelevien, kutisevien ja punoittavien silmien aikaa.

Jos tunnistit tästä itsesi, et ole yksin. Silmäallergiat ovat erittäin yleisiä.

Mitä voit tehdä sen silmäallergioiden lievittämiseksi? Paljon.

Vuotavat silmät, silmäallergiat, kutisevat…yäk!

Silmäallergiaoireita voi ilmetä milloin tahansa. Tämä voi johtua allergian tyypistä ja siitä, missä olet: Kausiallergia aiheuttaa tavallisesti ongelmia puoli vuotta, jatkuva allergia aiheuttaa ongelmia koko vuoden.

Monet ulkoiset tekijät voivat aiheuttaa silmäallergian. Kausiallergian aiheuttavat yleensä ulkoilmassa olevat allergeenit, kuten esim. siitepölyt, itiöt, heinä ym. Jatkuvalla allergialla voi olla useita syitä, lemmikkihilseestä pölyhiukkasiin.

Huomaa: Jos sinulla on kutisevat silmät tai muita allergiaoireita, ota yhteyttä lääkäriin diagnoosia varten. Syynä voi olla jokin muu, joka aiheuttaa allergiamaisia oireita, esim. näärännäppy, joka on turvonnut silmäluomen rauhanen, tai jopa sidekalvontulehdus, joka on erittäin tarttuva infektio. (Lue lisää täältä.)

Silmäallergioiden hoito

Reseptilääkkeiden lisäksi allergioihin on olemassa luonnollisia kotihoitoja, joita voit kokeilla vaivojen lievittämiseksi.

Aloita välttämällä syytä (jos mahdollista). Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta hiven suunnittelua voi kannattaa aivastusten vähenemisenä ja lieventyneenä allergiana.

Jos sinulla on kausiallergia, voit yrittää välttää ulkoilua tuulisina kevät- ja kesäpäivinä. Kevätsade voi suorastaan romahduttaa siitepölytason. Yritä ajoittaa mahdolliset puutarhatyöt sateen jälkeiselle päivälle.

Jätä vaikka kengät oven ulkopuolelle, jotta et tuo siitepölyä sisätiloihin.

Lisää antihistamiinittomia ideoita allergikoille

Lakanoiden ja tyynynpäällisten kuivuttaminen ulkona voi olla hyväksi ympäristölle (ja sähkölaskulle). Silloin, kun siitepölytasot ovat korkealla, kuivausrumpu voi kuitenkin olla parempi ratkaisu. Muuten kärsit aivastelusta ja vuotavista silmistä koko yön, koska makaat siitepölyllä kyllästetyllä materiaalilla. 

Älä hankaa silmiä käsilläsi. Se voi pahentaa allergiaoireita.

Pesemällä kasvot ja roiskuttamalla vettä poispäin silmistä voit pestä pois siitepölyn ja muut ärsyttävät aineet. Pese kädet ensin saippualla ja huuhtele sitten kasvot ilman saippuaa. Myös saippua voi ärsyttää silmiä.

Olemme kaikki erilaisia. Kysy aina lääkäriltäsi, mikä hoito sopii parhaiten silmäallergioillesi.

Piilolinssit ja allergiat

Jos käytät piilolinssejä ja kärsit allergioista, on varmaan ollut päiviä, jolloin haluat vain seisoa suihkussa tuntien ajan. Tunnemme tilanteen. Ennen kuin jätät menemättä töihin tai kouluun, on kuitenkin muutamia toimenpiteitä, jotka voit tehdä silmien kutinan ja punoituksen lievittämiseksi.

Puhdista piilolinssit ja noudata valmistajan käyttöohjeita. Yritä muistaa nämä tärkeät toimenpiteet! Kirjoita muistilappu itsellesi. Luo sähköposti- tai tekstiviestimuistutus.

Säilytä kosteuttavat tipat käden ulottuvilla. Se on aina hyvä idea, mutta lähes pakollinen silloin, kun ilmassa on paljon siitepölyä.

Harkitse kuukausilinsien vaihtamista kertakäyttölinsseihin. Se voi vähentää allergiaa aiheuttavien aineiden määrää silmissäsi.

Silmäallergiat eivät ole hauskoja. Voimme kuitenkin parantaa tilannetta monin tavoin. Kysy optikoltasi tai lääkäriltäsi sinulle parhaiten sopivista toimenpiteistä.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles