Ensimmäinen kerta kun näet "kärpäsiä" tai pisteitä näkökentässä, se voi olla häiritsevää tai jopa hieman huolestuttavaa.

Mistä tiedät pitääkö sinun huolestua? Keskustellaan asiasta!

Useimmat samentumat ovat normaaleja. Jotkut taas voivat olla merkkejä taustalla olevista ongelmista, joista sinun kannattaa keskustella optikkosi kanssa.

Tässä muutama seikka, jotka sinun on hyvä tietää samentumista ja miten sinun tulee toimia.

Mikä on samentuma – ja miksi minulla on sellainen silmässä?

Silmän samentumat ovat pieniä epäsäännöllisiä läikkiä tai pisteitä, jotka liikkuvat hitaasti näkökentässäsi. Samentuvat näyttävät usein seuraavilta:

  • Pieniä tummia täpliä tai pisteitä
  • Lankoja tai säikeitä tai
  • Hämähäkinverkon osia

Silmän samentumat eivät ole optisia harhoja. Ne koostuvat pienistä roskanpaloista, jotka kelluvat lasiaisessa, geelimäisessä massassa, joka saa silmämunan säilyttämään muotonsa. Liikkuessaan nämä samentumat heittävät varjon verkkokalvolle. Nämä näkyvät samentumina.

Mikä aiheuttaa silmän samentumat?

Silmän samentumat johtuvat usein lasiaisen ikääntymiseen liittyvistä muutoksista. Silmiesi ikääntyessä lasiainen huononee: sen juoksevuus lisääntyy, se alkaa heilahdella ja irtoaa silmämunan sisäpinnalta, ja aikaisemman lasiaisen osat alkavat paakkuuntua. Näkemäsi ovat näiden säikeiden varjoja.

Sameutumia ilmenee myös, kun lasiainen irtoaa verkkokalvon pinnalta. Verkkokalvon stimulointi aiheuttaa usein salamointia silmässä. Kun lasiainen irtoaa näköhermosta, voi ilmetä väliaikaisia rengasmaisia sameutumia.

Joskus verkkokalvo voi irrota lasiaisen mukana. Verkkokalvon irtoamisen yhteydessä lasiaiseen vuotaa hieman verta. Se ilmenee useina pieninä pisteinä ja edellyttää välitöntä yhteydenottoa silmälääkärin.

Silmän verenvuodot ja tulehdukset, joiden syynä on verkkokalvon irtoaminen, verisuoniongelmat tai muut vauriot, aiheuttavat yleensä sameutumista. Sameutumat voivat koostua myös pienistä proteiinitäplistä ja muista aineista, joita on päässyt silmään, kun silmä kehittyy raskauden aikana.

Milloin pitää soittaa silmälääkärille

Sameutumat ja salamointi vaativat välitöntä silmälääkärin hoitoa, erityisesti jos niitä ilmenee äkillisesti. Ne ovat usein merkkejä verkkokalvon irtoamisesta, joka voi aiheuttaa sokeutta.

Keskustele aina mahdollisista näkömuutoksista tai ongelmista, sameutumista tms. optikon kanssa säännöllisten näöntarkastusten yhteydessä. Samentumat havaitaan joskus ainoastaan näöntarkastuksissa, erityisesti jos niitä esiintyy verkkokalvon lähellä.

Silmän samentumien hoito

Useimmat samentumat eivät vaadi hoitoa. Niihin tottuminen vie aikaa ja ne ovat turhauttavia. Monet kokevat kuitenkin, että on helpompaa oppia olemaan välittämättä niistä.

Jos samentumia on niin paljon tai ne ovat niin suuria, että ne vaikuttavat näköösi, silmälääkäri voi suositella niiden poistamista leikkauksella tai laserhoidolla.

Silmän samentumien laserhoito

Laserhoidossa silmälääkäri pilkkoo lasiaispalat laserilla, jotta ne eivät ole yhtä helposti havaittavia.

Sameutumien laserhoito on edelleen kokeiluvaiheessa ja sitä käytetään suhteellisen harvoin. Jotkut havaitsevat paranemista laserhoidon jälkeen, mutta toiset eivät huomaa mitään tai vähän eroa, ja laser voi väärin suunnattuna vahingoittaa verkkokalvoa.

Silmän samentumien leikkaushoito

Vitrektomia on leikkaus, jossa silmälääkäri poistaa silmän lasiaisen pienen viillon kautta ja korvaa sen nesteellä, jotta silmä säilyttää muotonsa. Kehosi muodostaa luonnostaan lasiaista, joka korvaa tämän nesteen asteittain. Vitrektomialla ei aina onnistuta poistamaan kaikkia samentumia. Jälkeenpäin saattaa syntyä uusia samentumia, erityisesti jos leikkauksen aikana ilmenee verenvuotoa tai verkkokalvon repeytymiä.

Useimmat samentumat ovat vaarattomia, mutta äkillisesti ilmenevät samentumat ja salamat voivat olla varoitusmerkkejä silmiltäsi. Ota yhteyttä optikkoosi, jos silmissäsi tapahtuu äkillisiä muutoksia. Säännöllisillä näöntarkastuksilla optikkosi voi havaita mahdolliset muutokset ja samentumat tai muut ongelmat silmissäsi.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles