Fusarium-lajikkeita löytyy melkein kaikkialla – kasveissa, ilmassa ja maassa. Fusarium on sieni, joka tunnetaan paremmin homeena.

U.S. National Library of Medicine National Institutes of Healthin mukaan fusarium voi "aiheuttaa paikallisia, paikallisesti invasiivisia tai levinneitä sairauksia. Patogeenit vaikuttavat yleensä yksilöihin, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Infektiot ovat harvinaisempia yksilöillä, joilla on toimiva immuunijärjestelmä".*

Fusarium-infektiot ovat harvinaisia. Niitä ilmenee yleensä ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

American Society of Microbiologyn raportin mukaan ennuste on huono ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä ja vakava fusarium-infektio. *

Vastustuskyky fusarium-infektioita vastaan

American Society of Microbiology huomauttaa että: "on olemassa melko vähän tietoa isäntäeliöiden vastustuskyvystä fusarium-lajikkeita vastaan, invasiivisella fusarioosilla on monia yhteisiä ominaisuuksia invasiivisen aspergilloosin ja muiden invasiivisten homeinfektioiden kanssa."

Kehomme immuunijärjestelmä muodostaa periaatteessa tärkeän puolustuksen kaiken tyyppisiä homeinfektioita vastaan.*

Fusarium-keratiitti: Mitä se on?

Fusarium-keratiitti on eräs silmiin liittyvä fusarium-infektio. Keratiitti on CDC:n (Center for Disease Control and Prevention) määritelmän mukaan sarveiskalvon, silmän peittävän läpinäkyvän kupolin, tulehdus.

Sienikeratiitin voi saada monella eri tavalla. Näitä ovat CDC:n mukaan:

  • Silmävamma, erityisesti sellainen, johon liittyy kasveja, esim. okia ja piikkejä
  • Taustalla oleva silmäsairaus
  • Heikentynyt immuunijärjestelmä (kuten aikaisemmin mainitsimme)
  • Piilolinssien käyttö noudattamatta käyttöohjeita
  • Fusarium-keratiitti: Mahdollisia syitä ja oireita

Fusarium-keratiitti on harvinainen, mutta sitä voi esiintyä puutteellisen hygienian seurauksena piilolinssejä käytettäessä. Tämän estämiseksi sinun on aina:

  • Noudatettava optikon antamia hoito-ohjeita ja vaihtovälejä
  • Pestävä kädet huolellisesti hajustamattomalla saippualla ja kuivattava ne nukkaamattomalla liinalla ennen piilolinssien käsittelyä
  • Vaihdettava kotelo vähintään joka kolmas kuukausi.
  • Ota yhteyttä optikkoosi, jos sinulla esiintyy kipua silmissä, silmäsi punoittavat ja niissä esiintyy epätavallisen voimakasta kyynelehtimistä sekä lisääntynyttä valoherkkyyttä.

Fusarium-keratiitilla voi hoitamattomana olla tuhoisia seurauksia, kuten näön menetys tai sokeutuminen. Älä fuskaa hoidosta tai hygieniasta piilolinssien yhteydessä.

Fusarium-keratiitti on hoidettavissa, jos se havaitaan ajoissa. Se hoidetaan paikallisella antimykoottihoidolla tai kirurgisella toimenpiteellä.

Desinfioi piilolinssit huolella Fusarium-keratiittiriskin pienentämiseksi

Voit pienentää Fusarium-keratiittiriskiä noudattamalla optikkosi hoito-ohjeiden lisäksi seuraavia suosituksia:

  • Käytä aina "hankaa ja huuhtele"-menetelmää linssien puhdistuksessa, vaikka käytät linssinestettä, joka on tarkoitettu puhdistukseen "ilman hankausta"
  • Älä koskaan puhdista linssejä vesijohtovedellä tai syljellä – käytä ainoastaan suositeltua desinfiointinestettä ja noudata käyttöohjeita
  • Ota heti piilolinssit pois ja ota yhteyttä optikkoosi, jos silmäsi särkevät tai punoittavat

Kuten aikaisemmin mainitsimme, fusarium-keratiitti on harvinainen. Sitä voi kuitenkin esiintyä.

Kun käyt optikolla, on tärkeää, että kuuntelet optikkoasi ja ymmärrät kaikki linssien puhdistus- ja hoito-ohjeet. Ohjeet on laadittu syystä. Noudata niitä ja auta näkösi suojaamisessa.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles