Silmät ovat yksi tärkeimmistä elimistämme. Silmät auttavat meitä näkemään muotoja, syvyyksiä ja miljoonia värejä. Ne käsittelevät myös valosignaalit, jotka auttavat kehon sisäistä kelloa toimimaan oikein.

Silmät ovat myös yksi kehon haavoittuvaisimmista osista ja ne on suojattava näön ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

Tiedät varmaan, että sinun on aina käytettävä suojalaseja puusepän- ja puutarhatöissä. On kuitenkin muitakin tapoja suojata silmät ja pitää ne terveinä joka päivä.

Suojaa silmäsi auringonvalolta

Kaikkien muiden energialähteiden tavoin aurinko tarjoaa meille elintärkeitä toimintoja, mutta voi myös aiheuttaa vakavia vammoja. Ultravioletti (tai UV-) säteily, joka on yksi auringonvalon vaarallisista osista, voi polttaa ihoa ja silmiä ja aiheuttaa pysyviä vammoja, jos siltä ei suojauduta.

Auringon UV-säteily on merkittävä vaara aurinkoisena päivänä rannalla. Se on kuitenkin yhtä haitallista pilvisellä säällä tai lumella, joka heijastaa valon silmiin.

Silmien suojaaminen auringolta ja haitalliselta UV-säteilyltä:

  • Käytä ulkona UV-suojan antavia laatuaurinkolaseja
  • Käytä leveäleiristä hattua tai lippalakkia ja oleskele välillä varjossa
  • Älä koskaan katso suoraan aurinkoon, varsinkaan kiikareilla tai auringonpimennyksen aikaan
  • Älä ylirasita silmiäsi

Joskus olemme itse suurin vaara silmillemme. Ylirasittuneet silmät voivat kärsiä pitkäkestoisista tai hetkellisistä silmä- tai näköongelmista. Silmien suojaamiseksi ja pitääksesi silmäsi terveinä, sinun kannattaa minimoida rasitus seuraavasti:

  • Pidä taukoja päätetyöskentelystä. Yritä pitää 15 minuutin tauko päätetyöskentelystä joka toinen tunti ja lepuuta silmiä 20 minuutin välein katsomalla muualle.
  • Huolehdi hyvästä valaistuksesta. Silmäsi tarvitsevat riittävästi valoa lukemiseen ja kirjoittamiseen, päätetyöhön ja TV:n katseluun. Heikossa valaistuksessa ja pimeässä silmien on työskenneltävä tavallista kovemmin ja ne voivat ylirasittua.
  • Räpyttele usein silmien virkistämiseksi ja kostuttamiseksi.
  • Hanki sopivat linssit tai silmälasit. Jos käytät silmälaseja tai piilolinssejä, varmista, että ne sopivat silmillesi ja tekemääsi työhön.
  • Huolehdi hyvästä ilmanlaadusta. Ehkäise silmien kuivuminen ja paranna näköä käyttämällä ilmankostutinta, pidä lämpötila miellyttävänä ja vältä savua ja muita epäpuhtauksia.

Ajattele fiksusti! Käy säännöllisesti optikolla ja pidä huoli silmistäsi, jotta ne pysyvät terveinä.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles