Sidekalvontulehdusta (konjunktiviitti) ei ehkä havaita, kun sairastat sen ensimmäistä kertaa. Silmäsi kutisevat ja tuntuvat epämukavilta, ne punoittavat ja ovat haavaiset ja olosi tuntuu... pahalta.

Sarveiskalvo (pupillia ympäröivä valkoinen osa) on verestävä tai vaaleanpunainen, mistä johtuu sairauden englanninkielinen nimi "pink eye". Älä silti huolestu, vaikka näytät vampyyriltä. Se menee ohi viikossa tai parissa.

Mitä muuta sinun on tiedettävä sidekalvontulehduksen lievittämiseksi ja jotta saat etsimäsi tiedot? Jatka lukemista!

Miten tarttuva sidekalvontulehdus on?

Sosiaalisessa mediassa on paljon kommentteja teini- ja esipuberteetti-iässä olevilta nuorilta, jotka ihmettelevät miten sidekalvontulehduksen saa. Vastaus: Helposti – itse asiassa erittäin helposti. Yskähdys, aivastus ja kosketus voivat levittää infektion ja edullisissa olosuhteissa se voi levitä metsäpalon tavoin.

Onko sidekalvontulehdus siis tarttuva? Ehdottomasti!

Se on erittäin yleinen kouluikäisten lasten keskuudessa ja erittäin tarttuva, minkä vuoksi sinun tulisi välttää kaikkea kontaktia ensimmäisinä päivinä tartunnan jälkeen. Tartunnan leviämistä voidaan rajoittaa aivastamalla kyynärtaipeeseen ja pesemällä kädet usein saippualla ja vedellä.

Jos sinulla tai lapsellasi on sidekalvontulehdus, yrittäkää rajoittaa kontaktia muiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että pysyt poissa koulusta tai työpaikalta 36–48 tuntia tartunnan jälkeen, jolloin bakteeriperäinen sidekalvontulehdus tavallisesti tarttuu.

Kysy lisätietoa lääkäriltäsi – erityisesti jos sairaus kestää yli viisi päivää.

Mikä on sidekalvontulehdus?

Sidekalvontulehdus on silmän peittävän läpinäkyvän kalvon tulehdus.

Sidekalvontulehdus voi olla bakteeriperäinen tai virusperäinen. Niitä ei ole aina helppo erottaa. Bakteeriperäisessä sidekalvontulehduksessa yön aika silmään muodostuu enemmän rähmää. Se koostuu silmän eritteistä. Virusperäinen sidekalvontulehdus pitäytyy yleensä yhdessä silmässä, mutta bakteeriperäinen tulehdus leviää usein molempiin silmiin. 

Bakteeriperäinen sidekalvontulehdus voidaan hoitaa antibiooteilla. Virusperäinen paranee yleensä itsestään. Hakeudu kuitenkin lääkäriin, jos parannusta ei havaita viiteen päivään.

Sidekalvontulehduksen hoito

Kuten aikaisemmin mainitsimme, sidekalvontulehdus häviää yleensä itsestään. Bakteeriperäisen sidekalvontulehduksen paranemista voidaan nopeuttaa reseptivapailla antibioottitipoilla, joita on saatavana useimmista apteekeista.

Voit hoitaa sidekalvontulehdusta kotikonstein peittämällä silmät kuumilla hauteilla. Se voi lievittää oireita, ja lepuuttaa ja rentouttaa silmiä. Yritä välttää TV:n katselua, älä sekoita pesulappuja ja hauteita. Se voi levittää tartunnan muihin – ja se tapahtuu nopeasti.

Voit varmaan kuvitella, että ei ole lainkaan hauskaa, jos koko perheellä on sidekalvontulehduksen merkkejä ja oireita. Heti kun havaitset tulehduksen, sinun on noudatettava toimenpidelistaamme. Käy yleislääkärillä, jos sairaus ei parane, niin pääset pian eroon tästä ärsyttävästä mutta useimmiten vaarattomasta silmäsairaudesta.  

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles