Kaukonäköisyys, jonka optikot tuntevat hyperopiana, tarkoittaa, että lähellä olevat kohteet näkyvät sumuisina, mutta kaukana olevat kohteet näkyvät selvästi.

Television katselu voi olla vaikeaa, mutta moottoritien kylttien lukeminen ei tuota ongelmia. Näin kaukonäköisyys toimii – kaukana olevat kohteet näkyvät tarkasti ja selkeästi. Se on likinäköisyyden vastakohta. (Lue lisää likinäköisyydestä.)

Kaukonäköisyys vai ikänäkö...? Otetaan selvää kumpi on kyseessä.

Jos uskot, että sinulla voi olla kaukonäköisyyden oireita, tehdään vähän salapoliisityötä. Ongelmana voi myös olla tila, jota optikot kutsuvat ikänäöksi. Oireet ovat täsmälleen samat (esim. sumea näkö lukiessasi ja terävä näkö, kun katsot kauas).

Suurin ero ikänäön ja kaukonäköisyyden välillä on nykyinen ikäsi. Jos olet yli 40-vuotias ja olet juuri alkanut huomata, että silmäsi eivät pysty tarkentamaan pieneen tekstiin - erityisesti heikossa valaistuksessa, kuten ravintolassa - sinulla on luultavasti ikänäkö eikä kaukonäköisyys.

Molemmat näkövirheet ovat yleisiä ja helppoja korjata. Ne vaativat vain erilaiset silmälasit tai piilolinssit. Kysy asiasta optikoltasi. (Voit myös lukea lisää ikänäöstä.)

Mikä aiheuttaa kaukonäköisyyden?

Kaukonäköisyys voi johtua monista eri syistä, mutta todennäköisin on perinnöllisyys.

Kaukonäköisyydessä silmään pupillien kautta tuleva valo ei taitu oikein verkkokalvolle. Se voi johtua siitä, että silmämuna on tavallista lyhyempi ja kuva tarkentuu siksi verkkokalvon taakse. Tämä aiheuttaa sen, että kädessäsi oleva sanomalehti näyttää sumealta, mutta kaukana olevat kohteet näkyvät tarkasti.

Näin kaukonäköisyys korjataan

Voiko kaukonäköisyyden parantaa…? Ei ole olemassa ongelmaa ratkaisevaa taikapilleriä, mutta on olemassa monia muita vaihtoehtoja.

Piilolinssit kaukonäköisyyden korjaamiseen

Sfääriset piilolinssit korjaavat kaukonäköisyyden. Harkitse huolella kaikkia vaihtoehtoja, esim. kuinka usein haluat vaihtaa piilolinssejä ja miten kauan käytät niitä päivän aikana. 

Hiotut silmälasit

Silmälaseja käytetään kaukonäköisyyden korjaamiseen. Piilolinsseissä ja silmälaseissa on kyse elämäntyylivalinnasta. Harkitse molempia vaihtoehtoja.

Silmien laserleikkaus

LASIK on vaihtoehto myös kaukonäköisyyden yhteydessä. Oftalmologi käyttää laseria sarveiskalvon muotoiluun. Harkitse myös kustannuksia, jos harkitset tätä vaihtoehtoa. Kaikki vakuutukset eivät kata LASIKia. Kysy vakuutusyhtiöltäsi mitä vakuutus kattaa.

Kuten näimme, kaukonäköisyys on erittäin yleinen ja helppo korjata. Ota yhteyttä optikkoon, jos sinulla on vaikeuksia lukea pientä tekstiä tai näkösi on hieman sumea, kun katsot lähellä olevaa kohdetta. Optikko tutkii näkösi ja kertoo vaihtoehdoista.

Toimenpide on kivuton eikä vie paljon aikaa.

Toisin kuin muut tilapäiset vaivat kuten tavallinen vilustuminen, kaukonäköisyys ei häviä ilman korjaavia toimenpiteitä. Miksi kärsiä sumeasta näöstä?

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles