Jos olet yli 40, sinusta tuntuu ehkä siltä, että tarvitset pidemmät kädet nähdäksesi tarkasti, kun luet ruokalistaa tai sanomalehteä. Sinulla on siinä tapauksessa presbyopia eli ikänäkö.

Ikänäkö on näköongelma, joka koskee kaikkia 40–45 vuoden iässä. Lähellä olevat kohteet näkyvät sumuisina.

Jotta näkisit tarkasti kirjaa lukiessasi, sinun on venytettävä käsiäsi yhä kauemmaksi silmistä. Venymiselläkin on rajansa.

Mitä voit tehdä ikänäön korjaamiseksi? Jatka lukemista!

Määrittelemme seuraavaksi ikänäön tarkemmin

Kuten sanoimme, ikänäkö vaikuttaa kaikkiin tietyssä iässä.

Se on yleinen, mutta onneksi helppo korjata. Mietit varmaan, mikä aiheuttaa ikänäön, kun täytät 45. Tässä on vastaus.

Silmässä iiriksen (värikalvon) alla on mykiö. Se auttaa taittamaan valon silmässä ja ohjaa sen edelleen verkkokalvolle. Se on melkein kuin tarkennettava kameralinssi. Ikääntyessämme linssi menettää joustavuutensa. ja kehitys jatkuu 60 ikävuoteen saakka. Se estää silmiäsi tarkentamasta yhtä hyvin kuin nuorempana.

Mietit ehkä onko olemassa mitään silmäharjoituksia, joilla voit estää ikänäön.

Valitettavasti ei.

On olemassa toimenpide, jolla voit korjata ongelman, kun se ilmenee.

Näin ikänäkö korjataan

Jos sinulla ja perheenjäsenilläsi ilmenee ikänäön kaltaisia oireita – sumea näkö tai vaikeuksia tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin – ota yhteyttä optikkoon.

Muista, että alle 40-vuotiailla ei esiinny ikänäköä. Silloin kyseessä voi olla hyperopia (tai niin kuin useimmat meistä sanovat: pitkänäköisyys tai kaukonäköisyys). Oireet voivat vaikuttaa samoilta, mutta kyseessä on eri sairaus. (Lue lisää hyperopiasta.) Toinen vaihtoehto on astigmatia.

Kun olet varma, että sinulla on ikänäkö, on aika miettiä mitä korjausvaihtoehtoja sinulla on.

Lukulasit ikänäköiselle

Tilasta riippuen saattaa riittää, että käytät lukulaseja vain lukiessasi. Tästä syystä tämäntyyppisiä silmälaseja kutsutaan useimmiten lukulaseiksi. Mitä sinun tulee tehdä, jota et halua käyttää sellaisia julkisesti? Voit myös harkita...

Piilolinssit ikänäköisille

Monitehopiilolinssit voivat auttaa sinua näkemään lähelle ja kauas ja jättämään silmälasit taskuun. Nykypäivän silikonihydrogeelilinssit ovat paljon mukavampia ja niitä voidaan käyttää kauemmin kuin 10 vuotta sitten.

Leikkaukset ikänäön yhteydessä

On olemassa myös kirurgisia vaihtoehtoja tilan korjaamiseen. LASIK tai konduktiivinen keratoplastia (CK) (Conductive Keratoplasty) voi tarjota ratkaisun monovisionin muodossa. Periaatteessa tämä tarkoittaa, että toista silmää käytetään kaukana olevien kohteiden näkemiseen ja toista lähellä olevien kohteiden näkemiseen.

Kuulostaako monimutkaiselta? Sitä se ei ole.

Jos palaamme kameravertaukseen, tämä vastaa sitä, että käytetään kahta linssiä – teleobjektiivia suurille etäisyyksille ja makroa lähellä oleville pienille kohteille. On myös olemassa monovision-linssejä ikänäköä varten, jotka tekevät saman asian.  

Ei ole mitään syytä masentua, jos kärsit ikänäöstä. Se tapahtuu meille kaikille, ja kuten näimme, on olemassa monia vaihtoehtoja sen korjaamiseen. Jos olet yli 40 ja mietit onko sinulla ikänäkö, sinun kannattaa varata aika optikolle.

Ongelma tulee vain pahenemaan eikä ole mitään syytä, miksi sinun pitäisi kärsiä päänsärystä ja muista sumean näön aiheuttamista vaikeuksista. Ota askel kohti terävämpää maailmaa jo tänään.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles