Onko optikkosi kertonut, että sinulla on astigmatia eli hajataitteisuutta? Sinulla tai perheenjäsenelläsi saattaa ilmetä hajataitteisuuden oireita, kuten sumea näkö, kun katsot lähellä tai kaukana olevaa kohdetta.

Jos teksti näyttää lukiessasi sumealta, et ole yksin. Hajataitteisuus on erittäin tavallinen näkövirhe. Olet varmaan kuullut tämän termin monta kertaa. Mitä se sitten oikeastaan on?

Miten astigmatian saa?

Yksinkertaisesti ilmaistuna astigmatia eli hajataitteisuus on tila, joka johtuu siitä, että sarveiskalvo tai linssi on epäsäännöllinen muotoinen.

Astigmatiasta kärsivän henkilön sarveiskalvo on usein soikea pyöreän sijaan. Tämä aiheuttaa taittovirheen, joka häiritsee silmään tulevaa valoa. Tämän seurauksena näkökuva on sumea.

Hajataitteisuudesta kärsivillä lapsilla ja aikuisilla voi olla vaikeuksia lukea tekstiä tai nähdä lähellä tai kaukana olevien kohteiden yksityiskohtia.

Kukaan ei tiedä sen tarkkaa alkuperää. Vaikka hajataitteisuudelle on monia erilaisia syitä, yksi on muita yleisempi: perinnöllisyys. Jos näkösi on sumea, vilkaise sukupuutasi. Vanhemmillasi tai muilla sukulaisilla on luultavasti sama ongelma.

Onko hajataitteisuus aina perinnöllistä? Ei, joskus se johtuu silmävammasta. Syynä voi myös olla keratokonus, sairaus, joka muuttaa sarveiskalvon kartiomaiseksi. Se voi aiheuttaa vakavampia astigmatian muotoja, jotka voivat vaativat erikoislinssejä tai leikkauksen, mutta jotka toisaalta ovat harvinaisempia.

Jos sinulla on lievä – tai vähemmän lievä – astigmatia, vaaditaan lääketieteellistä korjausta, jotta näet tarkasti. Onneksi tavallisen astigmatian useimmat muodot, joissa näkö sumentuu, ovat helppoja korjata.

Näin astigmatia havaitaan

Onko sinulla vaikeuksia nähdä lähellä ja kaukana olevia kohteita tarkasti? Toistuvaa päänsärkyä? Käy optikolla. Sumea näkö ei automaattisesti tarkoita, että sinulla on astigmatia. Se voi johtua jostain muusta.

Muutamalla nopealla (ja kivuttomalla) testillä optikkosi voi määrittää, onko sinulla tai perheenjäsenelläsi astigmatia ja mitä sinun on tehtävä ongelman korjaamiseksi.

Jos näkösi on sumea, varaa aika ja keskustele vaihtoehdoistasi.

Astigmatia hoito

Kuten aikaisemmin mainitsimme, useimmat astigmatian muodot ovat helposti hoidettavia. Sinulla on useita hoitovaihtoehtoja. Näitä ovat mm.:

  • Silmälasit
  • Piilolinssit
  • LASIK-leikkaus

Muista, että kaikki astigmatian hoitoon käytettävät vaihtoehdot eivät ole tasa-arvoisia. Jos olet yli 40, tarvitset ehkä moniteho- tai kaksiteholinssit.

Kysy optikoltasi mitkä vaihtoehdot sopivat parhaiten sinulle ja elämäntyyliisi.

Piilolinssit astigmaatikoille

Tooriset piilolinssit määrätään tavallisesti hajataitteisuudesta kärsiville henkilöille.

Nämä piilolinssit ovat alareunastaan paksumpia, mikä estää niitä kiertymästä silmässä. Tämän ansiosta linssit asettuvat aina oikeaan asentoon silmässä paremman näöntarkkuuden varmistamiseksi. Se helpottaa myös sovitusta ja vastaanottoaikaa.

Jos siis kuulet optikon sanovan "toorinen", tiedät mitä se tarkoittaa piilolinssimaailmassa.

Astigmatian korjaaminen voi olla niin helppoa kuin optikon tapaaminen ja suositusten seuraaminen. Älä epäröi kertoa mistä linssityypistä pidät eniten (esim. kertakäyttölinssit, pidennetty käyttö jne.). Optikkosi on valmiina auttamaan sinua.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles