Myopia (likinäköisyys) tarkoittaa, että lähellä olevat kohteet näkyvät tarkkoina, mutta kauempana olevat ovat sumuisia.

Tämä tila on suhteellisen yleinen eivätkä kaikki havaitse sitä välittömästi, koska kaikki näkökentässä olevat esineet eivät ole sumuisia.

Kirjan tai ruokalistan lukeminen saattaa sujua. Entä tuo kauempana oleva kyltti…? Voi olla vaikeaa nähdä sitä tarkasti.

Likinäköisyyden syitä

Likinäköisyys on yleensä perinnöllistä.

Jos olet likinäköinen, sinun on tarkkailtava näkyykö lapsissasi alkavan likinäköisyyden merkkejä. On tärkeää testata heidän silmänsä säännöllisesti, koska tavallinen likinäköisyys alkaa usein nuorella iällä. Monilla likinäköisillä lapsilla se kehittyy nuorena. Ongelma pahenee sitten asteittain 20 ikävuoteen saakka.

Likinäköisyyden kehittymiseen on monia syitä. Muistatko miten vanhempasi sanoivat, ettet saa istua liian lähellä televisiota? Päätetyöskentely ja lukeminen huonossa valaistuksessa – kaikki silmää rasittavat – voivat vaikuttaa.

Likinäköisyyden aiheuttajaa ei nykypäivänä tunneta, vaikka aiheesta tiedetään paljon.

Likinäköisyys tarkoittaa sitä, että silmä tarkentaa kuvan verkkokalvon etupuolelle eikä verkkokalvolle, niin kuin se tekisi normaalisti toimivassa silmässä. (Kun valo kohdistuu verkkokalvon taakse, sinulla on kaukonäköisyys. Lue lisää tästä.)

Nyt kun tiedämme enemmän likinäköisyyden mahdollisista syistä, mitä voimme tehdä asialle?

Likinäköisyyden hoito

Kuten varmaan arvaat, likinäkölaseja voidaan käyttää sumean kaukonäön korjaamiseen. Jos olet yli 40, voit tarvita moniteholinssejä, jotta näet tarkasti kaukana ja lähellä olevat kohteet, kuten aamulehden.

Monet korjaavat ongelman likinäköpiilolinsseillä. On olemassa linssivaihtoehto, joka korjaa sekä likinäköisyyden että kaukonäköisyyden. Onko sinulla aktiivinen elämäntyyli, harrastatko urheilua tai suositko piilolinssejä silmälasien sijaan? Puhu optikkosi kanssa piilolinssivaihtoehdoista.

Yksi vaihtoehto voi olla likinäköisyyden kirurginen korjaus. LASIK-leikkauksessa sarveiskalvoa muotoillaan laserilla niin, että silmään tuleva valo kohdistuu oikein verkkokalvolle. Tämä vaihtoehto ei välttämättä sovi kaikille. Se riippuu silmistäsi. Huomaa myös, että monet vakuutusyhtiöt eivät kata toimenpiteen kustannuksia, koska sitä pidetään kosmeettisena.

Likinäköisyys lapsilla

Kuten aikaisemmin kerroimme, lasten likinäköisyys on usein perinnöllistä. Jos sinulla on lapsia ja sinulla on diagnosoitu likinäköisyys, olet voinut periyttää sen lapsillesi. Se ei tietenkään ole sinun vikasi. Sinun on muistettava tarkkailla merkkejä (päänsärky, siirtyy lähemmäksi kohteita niiden lukemiseksi, rasittuneiden silmien aiheuttama väsymys jne.).

Käy optikollasi ja varaa aika säännöllisin välein.

Jos lapsellasi on likinäköisyys, se ei katoa mihinkään. Päinvastoin; tila usein pahenee, kunnes lapsi on ohittanut teini-iän.

Nuorten lasten osalta on keskusteltu siitä, auttaisiko ulkona – poissa TV:n ja TV-pelien ääreltä – vietetty aika vähentämään lasten likinäköisyyttä.

Käynti puistossa tai ulkona leikkiminen voi olla hieno tapa viettää yhteistä aikaa ja auttaa samalla lapsesi silmiä.

Ota yhteyttä optikkoosi, jos sinun tai lapsesi näkö on sumea. Jos sinulla ei vielä ole optikkoa, pyydä perhettä tai ystäviäsi suosittelemaan sellaista. Sinun ei tarvitse nähdä sumeasti enää yhtään päivää!

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles