Olet varmaan kuullut termin glaukooma, mutta et ehkä tiedä mikä se tarkalleen ottaen on - paitsi että se on näköongelma.

Tässä on etsimäsi glaukooman määritelmä (selkokielellä).

Se on silmäsairaus, jossa silmähermon vaurio voi aiheuttaa näön menetyksen. Glaukooma on melkein yleisin sokeuden syy. Sairautta esiintyy etupäässä yli 60-vuotiailla, mutta sitä voi myös esiintyä 40-vuotiailla. Vaikka sitä ei voikaan estää (ainakaan nykytekniikalla), se voidaan onnistuneesti diagnosoida ja hoitaa, jos se havaitaan ajoissa.

Erilaisia glaukoomatyyppejä

Glaukoomaa on useita eri tyyppejä. Sopivin määritelmä niille on silmäsairausryhmä. Kaksi niistä ovat:

Avokulmaglaukooma

Tämän tyyppisessä glaukoomassa neste ei tyhjene silmän sisäosista. Silloin silmänpaine kasvaa, mikä aiheuttaa näöntarkkuuden asteittaiseen heikentymisen. Se voi tapahtua pidemmällä aikavälillä ja sitä voi siksi olla vaikea havaita, ellet käy säännöllisissä optikon suorittamissa glaukoomatarkastuksissa.

Ahdaskulmaglaukooma

Silmä ei tyhjene kunnolla, koska sen kanavat ovat tukossa. Tässä glaukooman muodossa silmän iiris ei avaudu riittävästi. Silmänpaine kasvaa paljon nopeammin. Se voi aiheuttaa voimakasta päänsärkyä ja pahoinvointia, joka vaatii välitöntä lääkärinhoitoa.

Kirurgia ja muut glaukooman hoitomuodot

Silmän on tyhjennyttävä kunnolla glaukooman vaikutusten kääntämiseksi. Tähän on olemassa erilaisia kirurgisia hoitomuotoja. Silmänpainetta voidaan pienentää laserilla.

Reseptilääkkeet ovat vähemmän invasiivinen menetelmä. Tehokkuus riippuu siitä, miten aikaisin glaukooma havaitaan ja miten suuri silmänpaine on. Silmälääkärisi voi kuvailla paremmin sinulle parhaiten sopivan ratkaisun.

Glaukoomalle ei tietenkään ole yksittäistä parannuskeinoa, mutta sairaus voidaan pitää hallinnassa ja hoitaa. Monien muiden sairauksien tavoin sairauden varhainen toteaminen on erittäin tärkeää. Käy säännöllisesti optikolla, vaikka voit hyvin.    

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles