Päivällä räpyttelemme automaattisesti, jotta silmät tuntuvat mukavilta. Se voitelee ja kostuttaa silmät, jotta ne eivät tunnu kuivilta. Jos olet joskus tuntenut kuuman, kuivan tuulen kasvoillasi, tiedät miten epämiellyttävää on, kun tuntuu siltä, kuin sinulla olisi hiekkapaperia silmissä.

Joillakin silmät ovat jatkuvasti kuivat ja ärtyneet. Joskus silmät eivät tuota riittävästi kyynelnestettä pitääkseen silmät kosteina eikä kyyneleitä poisteta kunnolla. Tämä vaiva yleistyy ikääntyessämme. Optikot ja silmälääkärit nimittävät tätä keratoconjunctivitis siccaksi, mutta tunnet sen luultavasti paremmin kroonisena kuivasilmäisyytenä.

Kroonisen kuivasilmäisyyden oireet

Kroonista kuivasilmäisyyttä, KCS, esiintyy yli 40-vuotiailla. Tavallisia oireita ovat mm:

  • Kutisevat silmät
  • Punoittavat, verestävät silmät
  • Suurempi valonarkuus

Jos nyt ajattelet "mutta tuolta minusta tuntui viime viikolla", muistele mitä teit silloin. Meillä kaikilla on joskus ollut kuivat ja punoittavat silmät. Olitko kuivassa tuulisessa ympäristössä? Olit ehkä toimistossa, jossa kasvoillesi puhalsi jatkuva ilmavirta tai tuijotit liian kauan näyttöä tai televisiota?

Jatkuva tuuli voi kuivattaa silmät ja näyttöpäätteen tuijottaminen aiheuttaa sen, että räpäytämme liian harvoin. Silmämme eivät silloin saa tarvitsemaansa kosteutta.

Ellet ollut vaelluksella Saharassa (tai ainakin katsoit aineesta elokuvan televisiosta), ja koet, että silmäsi tuntuvat tavallisista kuivemmilta, sinulla voi olla kuivat silmät.

Kuivien silmien hoito

Kuivat silmät ovat yleisiä, mutta vaiva ei mene ohi tavallisen vilustumisen tavoin. Optikkosi määrää sinulle hoidon, jota sinun on noudatettava vaivan lievittämiseksi.

Näitä hoitoja voivat olla:

  • Silmätipat – jos silmäsi ovat kroonisesti kuivat, niiden kostuttaminen tekokyynelillä päivän aikana voi auttaa. Huomaa, että kyyneleemme sisältävät muutakin kuin vettä. Ne sisältävät myös muita ainesosia, jotka torjuvat infektioita, voitelevat silmät ja pitävät ne kosteina.
  • Älä usko, että pelkkä veden roiskuttaminen kasvoillesi riittää. Se ei riitä.
  • Salvat ja muut lääkkeet – jos tarvitset apua kyynelvirtauksen suurentamiseen, on olemassa reseptilääkkeitä, jotka voivat auttaa. Kysy optikoltasi.
  • Leikkaukset – kuivien silmien leikkaushoidossa suljetaan kyyneliä poistavat kanavat. Miksi tehdä sellaista? Se voi auttaa pitämään enemmän kyynelnestettä silmissä ja auttaa siten pitämään ne kosteina.

Ei ole mitään yksittäistä menetelmää, joka lievittää silmien kuivumista kaikilla, mutta tässä luetellut toimenpiteet ovat auttaneet muita tämän ongelman kanssa. Kysy optikoltasi tai silmälääkäriltäsi sopivatko nämä hoidot sinulle.

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

More Articles