Mikä on Acanthamoeba-keratiitti?

Se on harvinainen silmäsairaus, jolla voi olla tuhoisia seurauksia, kuten silmän menettäminen tai pysyvä sokeus.

CDC:n mukaan Acanthamoeba-lajikkeet ovat yleisesti esiintyviä organismeja, joita esiintyy maassa ja järvissä. Niitä esiintyy myös uima-altaissa, kylpytynnyreissä ja jopa juomavedessä. *

Monet ihmiset altistuvat näille eliöille, mutta eivät infektoidu, koska eliöt huuhdellaan pois. Tyypillisesti Acanthamoeba-keratiitti tarttuu pienten haavojen tai muiden silmävammojen kautta, altistumisella puhdistamattomalle vedelle tai johtuen puutteellisesta hygieniasta silmiin liittyvien hoitorutiinien yhteydessä.

Mitkä ovat Acanthamoeba-keratiitin oireet?

Acanthamoeba-keratiitin oireet ovat:

  • Valoherkkyys ja voimakas kyynelehtiminen
  • Sumea näkö, punoitus ja kipu
  • Vierasesineen tunne silmässä
  • Kova päänsärky

Jos sinulla ilmenee näitä oireita, älä ohita niitä. Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin. Kerro, että olet uinut ja missä. Kaikki antamasi tiedot voivat olla avuksi.

Acanthamoeba-keratiitti voidaan hoitaa, mutta varhainen diagnoosi on ratkaiseva.

Mitä voin tehdä Acanthamoeba-keratiittiriskin pienentämiseksi?

American Academy of Ophthalmologyn mukaan sarveiskalvon (silmän peittävä läpinäkyvä ”kupoli”) vaurio yhdistettynä altistumiseen Acanthamoeba-lajikkeille – erityisesti ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä – voi altistaa Acanthamoeba-keratiitti-infektiolle.**

Noudata aina hyvää hygieniaa koskevia turvallisuusohjeita, koska Acanthamoeba-keratiitti voi tarttua sekä piilolinssien käyttäjiin että muihin.

Jos käytät piilolinssejä, voit pienentää Acanthamoeba-keratiitti-infektioriskiä noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Puhdista linssisi "hankaa ja huuhtele"-menetelmällä
  • Vaihdettava kotelo vähintään joka kolmas kuukausi.
  • Käytä aina uutta linssinestettä – älä koskaan sekoita vanhaa ja uutta nestettä
  • Noudata aina optikon antamia piilolinssien hoito-ohjeita

Se, että yrität säästää pikkurahoja pidentämällä vaihtoväliä tai fuskaamalla linssinesteen kanssa, ei yksinkertaisesti ole riskin arvoista.

Kuten artikkelissa mainitsimme, vältä myös suihkussa käyntiä piilolinssien kanssa. Jopa kotisi vesijohtovesi voi sisältää epäpuhtauksia, jotka voivat tarttua piilolinsseihin.

Miljoonat ihmiset käyttävät piilolinssejä joka päivä ilman ongelmia. On kuitenkin syitä, miksi optikkosi antaa sinulle piilolinssien hoito-ohjeita. Noudata niitä ja koe piilolinssien tarjoama vapaus.

 

Tämän artikkelin tietoja ei tule pitää lääketieteellisinä neuvoina eikä niitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteen ammattilaisen antamia suosituksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä optikkoosi.

*Centers for Disease Control and Prevention

** American Academy of Ophthalmology

More Articles