Digitaalinen silmien väsyminen

Älypuhelimet ja kellot, tietokonenäytöt ja tabletit. Keskivertoamerikkalainen omistaa neljä digitaalista laitetta ja käyttää 60 tuntia viikossa etsien niillä jotain tietoa. Tämä ilmeni The Nielsen Companyn vuonna 2014 suorittamassa tutkimuksessa.

Pitkäaikainen päivittäinen käyttö voi aiheuttaa digitaalista silmien väsymistä: epämukavuutta ja näköhäiriöitä, joita ilmenee yli kahden tunnin käytön jälkeen. Digitaalisen silmien väsymisen kaksi yleisintä oiretta ovat väsyminen ja silmien kuivuminen.1

Lähes 70 % USA:n aikuisväestöstä kertoo kokeneensa digitaalisen silmien väsymisen oireita.2 Eniten vaivasta kärsivät 20-29-vuotiaat nuoret aikuiset, joista 73 % oli kärsinyt oireista3.

Väsyminen ja silmien kuivuminen

Käyttötuntien määrä vaikuttaa (30 % kaikista amerikkalaisista aikuisista käyttää digitaalisia laitteita yli 9 tuntia joka päivä!3). Monille käyttäjille aiheutti ongelmia eri tyyppisten näyttöjen käyttö ja vaihtaminen niiden välillä. Esimerkiksi heijastumat ja häikäisevä valo voivat aiheuttaa sen, että käyttäjä siristelee.

Häikäisevä valo, heijastumat ja valonvoimakkuuden vaihtelut aiheuttavat sen, että räpyttelytiheys suurenee, mikä aiheuttaa kyynelkalvon hajoamisen ja silmien kuivumisen. On olemassa todisteita siitä, että keskittynyt päätetyöskentely vähentää  räpyttelyä, jolloin kyynelneste ei leviä normaalisti ja suurempi osa sarveiskalvosta on paljaana.4

Räpyttelytiheys ei ole ainoa vaikuttava tekijä. Myös räpäytysten täydellisyys vaikuttaa kyynelkalvon pysyvyyteen. Vajavainen räpäytys tarkoittaa, että silmän pinta ei peity riittävästi. Tämä heikentää näöntarkkuutta ja aiheuttaa sumeutta.4

Piilolinssinkäyttäjät tuntevat kuivuuden aikaisemmin kuin silmälasien käyttäjät.3 Jopa 85 % digitaalisia laitteita käyttävistä piilolinssikäyttäjistä koki vähintään yhden kuivuuteen liittyvän oireen, vastaava arvo oli 71 % niillä, jotka eivät käytä piilolinssejä.2

Koska 90 % asiakkaista ei kerro optikolleen digitaalisten laitteiden käytöstä johtuvista vaivoista, monet olettavat että kyseessä on asia, jolle ei voi tehdä mitään. Nyt on aika aloittaa keskustelu asiakkaan kanssa. Muutamia tärkeitä elämäntapakysymyksiä:

  • Minkä tyyppisiä digitaalisia laitteita (älypuhelin, tabletti, kannettava tietokone jne.) käytät?
  • Kuinka monta tuntia päivässä käytät digitaalisia laitteita?
  • Miltä silmäsi tuntuvat, kun olet katsonut digitaalisia laitteita pitkään tai pitkän päivän jälkeen.

Osa optikoista hoitaa digitaalista silmien väsymistä tarjoamalla toimintaohjeita, esim. räpyttele useammin, pidä säännöllisesti lyhyitä taukoja ja katso hieman kauempana olevaa kohdetta (80/20/20-sääntö), suurenna näytön fonttikokoa tai säädä etäisyyttä työasemaan. Tämän tyyppiset neuvot eivät tunnu tehoavan, koska asiakkaat usein unohtavat ne tai ohjeita voi olla vaikea noudattaa käytännössä.

Tietyt optikot tarjoavat tuoteratkaisuja, mutta ne ratkaisevat ongelman vain osittain. Näitä tuotteita ovat näyttösuodattimet, päätesilmälasit ja piilolinssit, jotka voivat auttaa kuivumisoireisiin. Linssien käyttäjälle digitaalinen silmien väsyminen voi olla merkki siitä, että hänen kannattaa vaihtaa linssimateriaalia, optista rakennetta ja/tai linssinestettä. Siksi keskustelu asiakkaan kanssa voi olla paras tapa selvittä paras vaihtoehto.

 

1 Meyer D, Huenink S, Rickert P, Kollbaum P, Chamberlain P. Symptoms associated with eye fatigue in soft contact lens wearers. Artikel presenterad vid: American Academy of Optometrys årsmöte, oktober 2015, New Orleans, USA.

 2 Hall L, Coles-Brennan C. Digital eye strain: more screen time = more digital eye strain. Contact Lens Spectrum. 2015;30:38-40.

 3 Keeping up with ocular fatigue in the digital era [Clinical Education]. Contact Lens Spectrum. 2016;31:3-10.

 4 Portello JK, Rosenfield M, Chu CA. Blink rate, incomplete blinks and computer vision syndrome. Optom Vis Sci. 2013;90(5):482-487.